Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Radnici ZM Elemesa i ZM Montala dobili kolektivne ugovore: ‘Od te plaće radnik ne može živjeti, ali bolje i to nego upola manje’

Radnici ZM Elemesa i ZM Montala dobili kolektivne ugovore:
‘Od te plaće radnik ne može živjeti, ali bolje i to nego upola manje’

ZM Elemes - potpisivanje kolektivnog ugovora (Foto H. Pavić) 068

U ZM Elemesu, šibenskoj tvrtci koja projektira, izrađuje i isporučuje aluminijske konstrukcije, u utorak su Hrvatski sindikat metalaca i Uprava svečano potpisali kolektivni ugovor. 

– Kolektivni ugovor je ogledalo i svrha postojanja sindikata. U situaciji neisplate plaća, dijeljenja otkaza i drugog nepoštivanja rada čin potpisivanja ovakvog kolektivnog ugovora predstavlja pravu rijetkost u Hrvatskoj – rekao je predsjednik Hrvatskog sindikata
metalaca Zdravko Burazer.
Potpisanim kolektivnim ugovorom dogovoreno je da osnovica za izračun plaća bude najniža plaća u RH koja se množi s koeficijentom radnog mjesta, što se uvećava za dodatke, na radni staž od 0,5 posto po godini, dodatak za noćni, prekovremeni i rad blagdanom, božićnice i regres ovisno o rezultatima poslovanja, a podrazumijeva i otpremninu u slučaju otkaza, u iznosu od 3.500 kuna po godini staža.
–  Najniža bruto plaća u Hrvatskoj je 3017 kuna, a kad se to pomnoži s prosječnim koeficijentom od dva ili 2,1 i kad se to komparira s nekim drugim poduzećima, to je ipak izgleda plaća, da ne kažem solidna. Ona, nažalost, nije dostatna da se od nje može živjeti, da se mogu pokriti sve obveze koje radnik ima, ali ipak je drukčije primiti tu plaću nego upola manju koju imaju slične firme – rekao je Burazer.

Uz 110 radnika ZM Elemes ovakav kolektivni ugovor dobilo su i radnici sestrinske tvrtke ZM Montal, njih 130. Zdravko Burazer je istaknuo je kako je prava je rijetkost, s obzirom na opću sliku hrvatskog gospodarstva, uspjeti dogovoriti uvjete kojima su radnici zadovoljni, a sve zahvaljujući grupaciji Zagrebmontaža Vlade Čovića,  čiji je ZM Elemes i ZM Montal dio.

Potpisivanju kolektivnog ugovora nazočio je i predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

– Suočavamo se sa rasapom gospodarstva, s gubljenjem radnih mjesta, s nemogućnošću dobivanja poslova, nemogućnošću naplata, s treniranjem strogoće, ukratko s neuvjetima. Za razliku od te naše turobne svakodnevnice danas smo sudionici potpisivanja kolektivnog ugovora u tvrtci koja radi u prerađivačkoj industriji, a koja je svojim najvećim dijelom vezana za građevinski sektor. U tim okolnostima tvrtka normalno posluje, radi, proizvodi, uspijeva naplatiti pružene usluge, a radnici redovno dobivaju plaće, a i prisustvujemo potpisivanju kolektivnog ugovora – zadovoljan je Matijašević.
– Uspoređujući uvjete financijskog praćenja aktivnosti hrvatskih poduzetnika s njihovom konkurencijom u zemljama Europske unije, uvjeti naših gospodarstvenika su trostruko nepovoljniji. Zadaća Vlade RH i zadaća gospodarske diplomacije, koje mi nemamo, je da pomogne poduzetnicima u pronalasku posla, da pomogne u osiguravanju uvjeta kakve ima njihova konkurencija. Znači draga moja Vlado, uhvatite se posla, osigurajte ovim tvrtkama uvjete za rad – zavapio je Matijašević.ZM Elemes - potpisivanje kolektivnog ugovora (Foto H. Pavić) 050

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI