Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KULTURA
Proglašeni pobjednici natječaja FEKP-a, književna karavana na putu za Šibenik

Proglašeni pobjednici natječaja FEKP-a, književna karavana na putu za Šibenik

Žiri je sinoć u Zagrebu odabrao najbolje kratke priče, festival se od danas na dva dana seli na more.

Dodjela fekp

Na prvi književni natječaj Festivala europske kratke priče i partnera In Your Pocket pristigle su 343 kratke priče, a žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik), Diana Matulić, Stjepan Balent, Saša Drach te Vladimir Arsenić na Noći kratke priče u zagrebačkom Teatru &TD proglasio je pobjednike: Kratka priča “Pripremajući suicid party” autora Petra Ćorića osvojila je prvo mjesto, “Dobri plastični vojnik Hans” autora Vladimira Bulatovića osvojila je drugo mjesto dok je kratka priča Želimira Periša “Dvaput godišnje” osvojila treće mjesto. Tema natječaja za kratku priču bila je “Što imaš u džepu?”.

Mislim da smo izabrali tri priče koje mogu reprezentirati i stajati u antologiji suvremene priče. Svih 15 priča koje su ušle u zadnji krug bile su izuzetno dobre, istaknula je članica žirija Diana Matulić.

Pobjedničku priču autor će čitati na završnoj večeri 13. Festivala europske kratke priče, 6. lipnja u zagrebačkom Vip clubu, nakon razgovora s proslavljenim američkim književnikom Davidom Vannom, koji počinje u 19 sati, u sklopu  “Igre zavođenja” u kojoj će kratke priče uz pobjednika čitati i Ivana Simić Bodrožić (Hrvatska), João Anzanello Carrascoza (Brazil), Zoran Ferić (Hrvatska) te Tommy Wieringa (Nizozemska).

Osobitost FEKP-a je i inzistiranje na tome da se svake godine održi u dva grada pa se tako, uz obavezni zagrebački dio, jedan dio festivalske karavane ove godine na dva dana, 4. i 5. lipnja, seli u Šibenik – u Muzej Grada Šibenika te na Malu ložu.

Ipak, dio programa ostaje u Zagrebu pa će zagrebačka publika u srijedu, 4. lipnja, u Francuskoj Medijateci u 19 sati moći saznati gdje se Marici Bodrožić, autorici hrvatskih korijena, susreću “domaći” i “strani” jezici, a u 20 sati u književnom klubu Booksa predstavit će se dva mlada kratkopričaša, Davor Mandić sa svojom zbirkom priča “Valjalo bi me zamisliti sretnim” te Marko Gregur s novim naslovom “Divan dan za Drinkopoly”.

13. Festival europske kratke priče ugostio je dvadeset i tri pisca iz dvanaest zemalja, zemlja-partner Festivala u 2014. godini je Brazil, što je prvo opsežnije predstavljanje uživo ove velike književnosti u Hrvatskoj, a gradovi domaćini su Zagreb i Šibenik.

Pobjedničke priče možete pročitati na internetskoj stranici festivala.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI