Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
književno
Torta FEKP (foto Facebook)

FEKP:
Pobjeda ‘Pogreba za dvoje’ Eliše Papića

Torta FEKP (foto Facebook)

Na ovogodišnji, šesti po redu, Natječaj za kratku priču Festivala europske kratke priče 148 autorica i autora prijavilo je 234 priče s temom “Trebaš čuti ovu priču”, a 1. nagrada, dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji, ide priči ‘Pogreb za dvoje’ Eliše Papića.

-Osim izvrsnog odaziva, Natječaj je još jednom pokazao da regija međusobno razumljivih jezika obiluje vrsnim kratkopričašicama i kratkopričašima, zbog čega je žiri stvarno imao pune ruke posla. Iako se kroz više krugova čitanja i ocjenjivanja stvari obično “iskristaliziraju same od sebe”, ove godine je visoka kvaliteta prijavljenih priča dovela do izuzetno napete završnice, koja je nekim članovima žirija bila “bolja i od Eurovizije”! Konačno je žiri, koji čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: Ivana Rogar, Korana Serdarević, Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija) i Sven Popović, odlučio nagraditi osim Eliše Papića i sljedeće priče: 2. nagradu, dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs, osvojila je priča ‘U dosluhu’ Ive Kara-Pešića, a 3. nagrada, pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea, pripala je priči ‘Fraktal’ Adija Tufeka. Čestitamo nagrađenima i još jednom zahvaljujemo svim autoricama i autorima koji su prijavili svoje priče. Čitamo se iduće godine na novom Natječaju FEKP-a. Do tada svima želimo puno lijepih priča.- vele organizatori FEKP-a.

Torta FEKP (foto Facebook)

Za one koji su sudjelovali, odnosno slali svoje priče, evo i obrazloženje žirija:

‘Pogreb za dvoje’ Eliše Papića, priča koja je mogla biti nazvana i Đavo u selu, napeta je i jednostavno vas tjera da je pročitate do kraja. Međutim, daleko od toga da je posrijedi samo plot-driven narativ. Pogreb za dvoje je pun duha i kroz koketiranje s fantastikom uvodi nas u svijet zavodljivog zla.

‘U dosluhu’ Ive Kara-Pešića jedna je od onih malobrojnih priča sa životnom poukom koje ne dociraju, nego su zabavne i ne sadrže patetiku. Ta se pouka, vrlo jednostavna i umirujuća, prošivena kroz duhovito pripovijedanje, nenametljivo nadaje tek iz drugog plana i sjeda točno gdje treba.

Trećenagrađeni ‘Fraktal’ Adija Tufeka jedostavno je ispričana ljubavna priča s podnaslovima koji se na razne načine poigravaju riječju fraktal. Tako se nižu zgode jedna za drugom, slične kao što su međusobno slični fraktali, ali ipak posve različite, kao što je svaka priča, pa i ona o nesretnoj ljubavi, posebna na svoj način.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI