Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
književno
Natječaj Festivala europske kratke priče: Ovogodišnja tema je “Nasljeđe/Heritage”

Natječaj Festivala europske kratke priče:
Ovogodišnja tema je “Nasljeđe/Heritage”

Festival europske kratke priče (FEKP) poziva sve zainteresirane da prijave svoje radove na natječaj za kratku priču otvoren do 20. svibnja, a ovogodišnja tema je “Nasljeđe/Heritage”.

Sedamnaesto izdanje Festivala europske kratke priče, popularnog književnog događanja koje u Hrvatsku svake godine dovodi najpoznatije svjetske pisce, posvećeno je Nasljeđu. Tema je to koja se provlači kroz sve naše potrage, ističu organizatori:
“Povijest i geografija, nacija i kultura, spol i rod, svjetonazor i jezik, obitelj i religija, rasa i klasa, geni… u svakome od ovih pojmova potencijalni je odgovor i moguća bojišnica, svaki od njih jest i može postati priča za sebe. Što je ono što nasljeđujemo i jesu li neka nasljeđa važnija od drugih? Jesmo li svojim nasljeđem određeni nepovratno, bilo prihvaćajući ga ili osporavajući? Što je, na kraju, ono što želimo ostaviti za sobom?”
Na natječaj FEKP-a za kratku priču (POVEZNICA), mogu prijaviti autori /autorice koji pišu na jezicima regije s pričama koje su prethodno neobjavljene i koje duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima.
Deset priča koje uđu u finale FEKP će objavit 27. svibnja na festivalskoj stranici, a tri priče koje osvajaju nagrade na večernjem čitanju 29. svibnja u Teatru &TD. Pobjednička priča čitat će se na zatvaranju festivala.
Žiri natječaja za kratku priču čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: Stjepan Balent (predsjednik žirija), Andrija Škare, Korana Serdarević, Ivan Jozić i Vladimir Arsenić. Kao i svake godine, autori tri najbolje ocjenjene priče osvojit će vrijedne nagrade a pobjednik odlazi na dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji.
Sedamnaesto izdanje Festivala europske kratke priče održat će se u Zagrebu i Rijeci od 27. svibnja do 1. lipnja.
Pred publikom u Zagrebu i Rijeci tijekom Festivala čitat će i razgovarati brojni domaći i strani autori, između ostalih američka autorica srpskih i slovenskih korijena Tea Obreht, čiji je prvi roman Tiger’s wife osvojio uglednu Nagradu Orange i bio proglašen bestsellerom New York Timesa; dobitnik Bookerove nagrade, Britanac Ben Okri; Velška spisateljica Carys Davies, ovjenčana nagradom Frank O’Connor, najznačajnijim svjetskim priznanjem koje se dodjeljuje za knjigu pripovijedaka; Ignacio Martínez de Pisón, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije te Andrei Kurkov, u svijetu kao i kod nas dobro poznati ukrajinski autor.
Uz čitanja i predstavljanja, razgovore i radionice tijekom festivala bit će prikazan i niz kratkih filmova koje su, na temu nasljeđa, a u sklopu suradnje šest međunarodnih književnih festivala, zajednički ostvarili pjesnici i filmaši iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga te Hrvatske.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI