Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
POLITIKA
Policija podnijela kaznenu prijavu protiv kninske gradonačelnice Josipe Rimac: Nesrazmjer imovine(?!)

Policija podnijela kaznenu prijavu protiv kninske gradonačelnice Josipe Rimac:
Nesrazmjer imovine(?!)

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac (Foto H. Pavić)  (8)

Još prije tri tjedna policija je podnijela kaznenu prijavu DORH-u protiv kninske gradonačelnice Josipe Rimac zbog osnovane sumnje na nesrazmjer imovine (?!). Navodno je, HDZ-ova gradonačelnica i članica Predsjedništva stranke, kao privatna osoba, došla u posjed određene imovine na nezakonit način i time počinila kazneno djelo. Čeka se odluka USKOK-a o otvaranju istrage, odnosno odbacivanju prijave. Čini se, međutim, da su optužni prijedlozi tako tanki da se kninska gradonačelnica nema zbog čega brinuti, ponajmanje da bi joj mogli ugroziti političku karijeru …

Kako stvari stoje, dalo bi se zaključiti da su sve sporne inkriminacije o kojima se u javnosti spekuliralo kao sadržaju kaznene prijave protiv Josipe Rimac, pale u vodu. Pa je naposljetku policiji preostalo osporavati tek vrijednost imovine kninske gradonačelnice koja je, navodno, u nesrazmjeru s njezinim prihodima. Međutim, čak i ova inkriminacija nije izravno adresirana na gradonačelnicu, nego na njezina supruga Danijela Rimca koji je kao branitelj ostvario pravo na darovnicu, u postupku stambenog zbrinjavanja, a dvojbeno je jedino pripada li obitelji Rimac po darovnici, toliko kvadrata koliko ih uživaju.

– Navodno je sporno imamo li pravo, s obzirom na broj članova obitelji,  na toliku kvadraturu. Ali, ako bi se tako gledalo, tada bi sve darovnice u Kninu, a ima ih preko dvije tisuće, pale u vodu, jer nitko nema točno onoliko kvadrata koliko bi ih po zakonu striktno pripadalo, a niti je to moguće precizno provesti – objašnjava gradonačelnica Rimac. Uostalom, dodat će, Državno odvjetništvo je dalo pozitivno mišljenje na darovnicu moga supruga, što znači da nema nezakonitosti. A ne vjerujem da su im se kriteriji od 2009. do danas promijenili.

Josipa Rimac tvrdi da je ovdje riječ tek o proširenju istražnog postupka u kojemu su napokon zatražena i saslušanja njezinog supruga Danijela i nje. Dosad, kaže, nju nitko nije ništa pitao, a sve što su djelatnici USKOK-a tražili, stavila im je na raspolaganje demonstrirajući apsolutnu kooperativnost. – Nemam što kriti jer nisam ništa skrivila, niti sam kome pogodovala, a niti sam Gradu bilo kakvu štetu napravila – ističe gradonačelnica, aludirajući na brojne slučajeve u kojima se prozivala kao “prvooptužena”, od “slučaja Billa”, preko prodaje zemljišta DIV-u do kupnje privatnog zemljišta obitelji Tonković za smještaj uređaja za pročišćavanje.  Istragu je 2009. vodilo i ŽDO u Šibeniku, ali su prijave odbačene. Josipa ne sumnja da će tako biti i u ovom slučaju, koji se sveo tek na darovnicu njezinom suprugu…

U slučaju Billa, gdje se gradonačelnicu optuživalo da je pogodovala poduzetniku Milanu Fehiru, direktoru propale drvne industrije GAJ, inače prijatelju bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina koji je blizak i Josipi, gradsko zemljište prodano je spomenutom poduzetniku za 1,2 milijuna kuna, da bi ga on vrlo brzo preprodao Billi za 6,8 milijuna kuna! No, gradonačelnica mirno kaže: Službena procjena je iznosila 800 tisuća, a mi smo zemljište prodali za 1,2 milijuna kuna, dakle, iznad procijenjene vrijednosti.

Zbog slučaja Tonković, gdje je od privatnika kupljeno zemljište za gradski prečistač po ugovorenoj cijeni od 360 tisuća kuna, a obitelji plaćeno dvaput, podignuta je tužba protiv Tonkovića radi povrata novca, ali i protiv onih koji su sporni ugovor napravili. A što se tiče zemljišta koje je Grad prodao DIV-u Tomislava Debeljaka, po cijeni nižoj od realne, za to su tražili suglasnost DORH-a i dobili je, jer je interes Grada bio otvaranje radnih mjesta, kako obrazlaže Rimac.

I tako, riječ po riječ, spala knjiga na pola slova. Ako je cijeli sadržaj policijske kaznene prijave osporavanje “darovanih kvadrata” suprugu Josipe Rimac, po osnovi njegova braniteljskog statusa, gradonačelnica može mirno spavati. Zapravo je u pravu kad lakonski kaže: Pa darovnica glasi na Danijelovo ime, i šta ja imam s time?

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI