Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
UKRATKO

Opasnim za život označeno 596 kuća u Vukovarsko-srijemskoj županiji

 Od početka nadzora mehaničke stabilnosti i otpornosti poplavljenih zgrada na području Vukovarsko-srijemske županije, tj. od 29. svibnja 2014. do 17. lipnja, Građevinska inspekcija označila je opasnim po život 596 zgrada.

Kako stoji u priopćenju Ministarstva graditeljstva, u naselju Račinovci 174 zgrade označene su opasnima, u naselju Strošinci njih 9, u naselju Posavski Podgajci opasnom je označena 1 zgrada, u Rajevom Selu 125 zgrada, u Đurićima 1, a u Gunji 286. Nadzore je još potrebno provesti u jednom dijelu Gunje koji je tek sada postao dostupan Građevinskoj inspekciji te na malom broju pojedinačnih zgradama u ostalim naseljima koje su bile zaključane što je onemogućilo nadzor unutarnjih konstruktivnih elemenata. To znači da podaci koje ovdje donosimo nisu konačni.

Kako se ističe u priopćenju za javnost, važno je napomenuti da sve zgrade koje su označene opasnima  neće se morati ukloniti. Neke od njih, ovisno o stanju konstruktivnih elemenata, moći će se obnoviti, a uklanjat će se samo one na kojima neće biti moguće otkloniti opasna oštećenja. Građevinska je inspekcija obavljala hitne nadzore stanja konstrukcije zgrada kako bi se na vrijeme upozorilo potencijalne korisnike na opasnost i time smanjila mogućnost dodatnih žrtava.

Točan broj zgrada koje će se morati uklanjati znat će se nakon što stručni timovi ovlaštenih inženjera građevinarstva provedu procjenu građevinske štete. Na temelju procjene građevinske štete utvrđuje se je li moguća obnova neke zgrade ili se ona mora uklanjati, a ako se zgrada obnavlja, utvrđuje se koje je radove na njoj potrebno izvesti te procjenjuje se trošak tih radova. Što znači da u konačnici broj zgrada koje će se morati ukloniti može biti bitno različit od broja zgrada koje su označene opasnima.

Posao procjene građevinske štete završen je u naselje Strošinci, u kojem je 40 volontera utvrđivalo činjenično stanje koje se sada obrađuju i unose u bazu podatka.

 


VEZANE VIJESTI