Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
IZDVOJENO
Ovo ne postoji? (izvor Wikipedia)

Najnovija znanstvena istraživanja:
Svemir ne postoji, nitko od nas ne bi trebao biti ovdje

Ovo ne postoji? (izvor Wikipedia)
Ovo ne postoji? (izvor Wikipedia)

Ovo ne postoji? (izvor Wikipedia)

– Nitko od nas ne bi trebao biti ovdje. U biti, cijeli svijet, zvijezde i galaksije ne bi trebale biti ovdje. Prema novoj kozmološkoj studiji, naš cijeli svemir je trebao nestati trenutak poslije nakon što je stvoren – objavili su u američkom časopisu Forbes, najpoznatijem po objavljivanju top liste svjetskih milijardera, neke rezultate istraživanja britanskih kozmologa s King’s College London (KCL), odnosno Kraljevskog koledža u Londonu.

– Istraživanja upućuje na to kako je naš Svemir nakon Velikog praska ili Big Banga mogao potrajati jedva sekundu, a onda je nestao. Takvo stajalište je u skladu s rezultatima istraživanjima Higgsova bozona iz 2012. godine, kao i s nekim drugim promatranjima svemira – vele u Forbesu.

Ne postoji, ali možemo predvidjeti kako izgleda danas

Nakon što je Svemir nastao, odnosno nakon što je ‘uvelike prasnulo’, uslijedilo je vrlo kratko razdoblje njegova brzoga rasta i širenja, a koje se naziva i ‘kozmičkom inflacijom”: u to doba se naš (ne)postojeći Svemir počeo širiti u svim poznatim smjerovima, usput tvoreći ono što nazivamo prostorom i vremenom, smatra se.
A onda u Forbesu iznose jednu vrlo zanimljivu tvrdnju kako ‘znanstvenici još uvijek u potpunosti ne razumiju čitav proces širenja Svemira, odnosno kozmičke inflacije, ali su ipak u stanju predvidjeti kako bi Svemir mogao izgledati danas’.
Dakle nakon milijardi dolara potrošenih na istraživanja došlo se do vrlo zanimljivog (nepostojećeg) zaključka kako ni mi niti Svemir ne postojimo, no sreća je u tome što smo ipak u stanju predvidjeti kako (isti nepostojeći) Svemir izgleda. Predvidjeti kako izgleda nešto što ne postoji?
Robert Hogan, istraživač s navedenog Kraljevskog koledža u Londonu ustvrdio je kako se poklapaju istraživanja na Velikom hadronskom sudaraču (Large Hadron Collider) na CERN-u s rezultatima promatranja kozmologa uz pomoć moćnih BICEP2 teleskopa na Antartici i drugdje.

Veliki Krc

– Predstavljajući britanskom Kraljevskom astronomskom društvu na Nacionalnom kongresu astronoma istraživanja Kraljevskog koledža u Londonu, potkrijepljujući ih s najnovijim CMS i ATLAS eksperimentima na Velikom hadronovom sudaraču, Robert Hogan je donio pomalo zbunjujući zaključak kako mi ne bismo trebali postojati – prenosi Forbes, a onda i TRIS.
Pojednostavljeno, spomenuta istraživanja ukazuju na to kako je odmah nakon Big Banga nastao Big Crunch odnosno Veliki Krc, kako bi se moglo prevesti.
– Ova teorija se čini pomalo neprihvatljiva, jer ako se to uistinu dogodilo, mi sada ne bismo mogli o tome razgovarati – zaključio je znanstvenik Hogan pred uvaženim kolegama iz Kraljevskog astronomskog društva.
U tom slučaju ne postoji ni ovaj tekst, što znači da ga niste ni pročitali.

 

Ovo ne postoji? (izvor Wikipedia)

Ovo ne postoji? (izvor Wikipedia)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI