Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
POLITIKA
Gradilište budućeg hotela D-Resort Šibenik

Na gradilištu hotela D-Resort Šibenik kojeg u Mandalini gradi turska Dogus grupa

Gradilište budućeg hotela D-Resort Šibenik

Turska Dogus grupa u Mandalini (na Kulinama) gradi hotelski kompleks vrijedan oko 20 milijuna eura što ovu investiciju svrstava u sam vrh aktualnog inozemnog ulaganja u zemlji. Radovi započeti početkom ožujka ove godine već otkrivaju vizure budućeg luksuznog hotela, yacht kluba, vila i drugih pratećih sadržaja koji će Mandalinskom poluotoku i cijelom Šibeniku, udahnuti novu svježinu i još snažnije učvrstiti njegovu turističko-nautičku orijentaciju.

Gradilište budućeg hotela D-Resort Šibenik

Dosadašnjim tijekom radova zadovoljan je mladi generalni direktor Nenad Tatarinov koji za portal Tris otkriva naziv budućeg hotela- D-Resort Šibenik. D- simbolizira Dogus grupaciju i marine ove moćne korporacije koje su objedinjene u nazivu D-marin. Svoja vrata D-Resort Šibenik otvorit će do početka iduće turističke sezone kada će se ovaj dio Šibenika predstaviti u punom sjaju. Budući izgled cijelog kompleksa osmislio je poznati hrvatski arhitekt Nikola Bašić koji se još jednom, i na ovom projektu, potvrdio kao vrhunski znalac koji vješto spaja prostornu tradiciju s modernim stilom građenja ne narušavajući pri tomu ambijentalnost prostora.

U pratnji Ivice Zorića, glavnog inženjera na projektu, obišli smo gradilište na kojem doslovno vrije. Istovremeno se radi na više punktova koji su premreženi sa pet moćnih dizalica i kranova. Krećemo od gradilišta budućeg hotela u čijem se  prizemlju grade garaže, velika praonica rublja, prostori za tzv. hladna spremišta, kućne majstore, a u dijelu prizemlja gradi se i vlastita trafostanica kako bi Resort u svakom trenutku imaa sigurno napajanje električnom energijom.

Za koji dan započet će radovi na prizemlju hotela u kojem će se nalaziti recepcija, lounge bar i drugi prostori namjenjeni hotelskim gostima. U prizemlju će biti i prostori za smještaj zaposlenika.

hotel u gradnji, snimila: J.Klisović

Prvi i drugi kat rezervirani su za sobe. Hotel će raspolagati sa ukupno 69 soba, odnosno 80 odjeljaka. Predsjednički apartman brojat će čak tri odjeljka, saznajemo od glavnog inženjera na gradilištu koji nas je zanimljivom pričom uveo na treći kat na kojem će se nalaziti veliki restoran i kuhinjski blok. Pogled sa treće hotelske etaže koji će sezati sve do Šibenskog mosta, kanala svetog Ante i na sjeveru do brda Trtar, zasigurno će biti mamac za posjetitelje koji će tako moži uživati u veličanstvenom pogledu na morski akvatorij i sami grad. A stari grad  i ovako izdaleka pruža jedinstvenu sliku kojom dominira kamena kupola katedrale svetog Jakova.

Posebno zanimljivim učinio nam se dio projekta hotelskog krova koji će postati šetnica na kojoj će šetači imati osjećaj kao da se nalaze na palubi nekog broda koji je upravo lijeno isplovio iz luke i zaputio se na morsku „đitu“.

Radove na izgradnji D-Resort Šibenik izvodi građevinska tvrtka Strabag sa kooperantima, dok su na pripremnim radovima bile angažirane sve samo šibenske tvrtke što je još jedan doprinos gospodarskom razvoju ovog područja.

uzorci fasade

uzorci fasade

Dok prolazimo pored ogromnih „brda“ kamenog šljunka saznajemo da je riječ o kamenu koji se iskopao na gradilištu. Ima ga gotovo 40 tisuća tona, a nakon što se usitnio i zdrobio, ponovno se vraća na isto mjesto, ali ovaj put kao građevni materijal. Strabag je na povišenom dijelu gradilišta sagradio vlastitu betonaru. Naš nam vodič pokazuje četiri komada zida, točnije uzorka buduće fasade i pročelja. Koji je uzorak najbolji odlučit će Nikola Bašić nakon detaljnog pregleda. Pročelje i fasada izradit će se od bijelog betona na kojem će ostati tragovi od drvenih dasaka koji će tako vanjskom izgledu hotela dati pečat starine ali i domaćeg materijala. Oslik daske na bijelom betonu cijelom će objektu dati starinjski pečat. Spoj novog i starog u jedinstvenom ruhu još je jedno obilježje ovog projekta sa kojim će Mandalina i Šibenik biti na dobitku.

Malo dalje gradi se oveći objekt budućeg Yacht kluba, welnessa i bazena koji su okrenuti moru. Vrlo zanimljivo rješenje Bašić je pronašao i za krov ovog prostora koji će biti u razini prizemnice. Krov će, naime biti travnat tako da se sa gornje strane uopće neće vidjeti da se radi o objektu.

Nešto niže, na južnoj strani poluotoka, gradi se koktel bar, prostori za suvenirnice, trgovine… Krov ovog objekta Bašić je zamislio kao pozornicu na kojoj će se izvoditi različiti zabavni programi. Usjek u prirodnoj stijeni projektant je iskoristio za terasasto gledalište što je još jedna od posebnosti ovog projekta. Amfiteatar na otvorenom, tik uz morsku obalu i luksuzne jahte mega marine, jedinstveno je rješenje kojem će dodatnu dimenziju tradicionalnog graditeljstva dati dugi ogradni zid. Naime, postojeći, oronuli kameni zid koji je nekada predstavljao granicu ex vojnog kompleksa Kuline, uskoro će se presvući sitnijim kamenim blokovima pa će se tako obložen zid izvrsno uklopiti u ambijentanost ovog morskog kutka. I cijeli pripadajući trg, također će se „obući“ u novi kamen.

Gradilište ugostiteljskih sadržaja i pozornice

Gradilište ugostiteljskih sadržaja i pozornice

Jedna od posebnosti prostornog položaja poluotoka je njegova oblost. Cijeli poluootok nema niti jednog pravog kuta što zahtjeva stalni angažman dvojice geodeta koji su svakodnevno na terenu, a udaljenost i ostali parametri mjere se preko postavljenih geodetskih prizmi.

Da se na ovom mjestu do prošle godine nalazio veliki vojni kompleks Kuline danas svjedoče nekoć tajni prolazi koji su omogućavali tajnoviti dolazak ili napuštanje vojarne u kojoj je nakon rata bio smješten gradski arhiv.

Nekoć tajni prolaz

Nekoć tajni prolaz

Na skoro 25 tisuća četvornih metara nastaje tako cijeli mali turistički grad koji će, osim sa hotelskim i yaht sadržajima i vilama, raspolagati i sa uređenim prometnicama, zelenim površinama, uređenim obalnim pojasom… Kompleks će se prostirati na preko 56 tisuća četvornih metara, a lučki teritorij na oko 32 tisuće četvornih metara.

Spoj tradicionalnog i modernog na ovom se primjeru pokazuje kao dobitna kombinacija koja je, uz ostalo, u sebi spojila ekološku i energetsku održivost gradnje.

 

Ovako će izgledati hotel D-Resort Šibenik

Ovako će izgledati hotel D-Resort Šibenik

 


VEZANE VIJESTI