Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA
Komemoracija nad jamom u Tišnjanskoj Dubravi: Istina, milosrđe i ljubav u ime žrtava

Komemoracija nad jamom u Tišnjanskoj Dubravi:
Istina, milosrđe i ljubav u ime žrtava

Dvije stotine mještana Vodica, Tisnog, Pirovca, Dubrave i drugih okolnih mjesta sudjelovalo je u nedjelju popodne u komemoraciji žrtvama Golubinke na brdu Soplju iznad Tišnjanske Dubrave.

Komemoracija nad Golubinkom (Foto H. Pavić) (4) –  Zbog izgradnje naše sadašnjosti i budućnosti prihvatimo poruku koju nam pruža naša daljnja i bliža povijest. Ona se ne briše ni u svojim strahotama ni u svojim veličinama. Ničija povijest, pa ni hrvatska, ne briše se nikome za volju, nikome za ljubav, nikome za štetu. Povijest kao učiteljica života treba nas naučiti kako ojačati našu državu i njene institucije, kako učvrstiti demokraciju na vrijednostima istine i života, pravde, solidarnosti, ljubavi i mira. Jedino na temelju povijesne istine, pravde i slobode, u ozračju milosrđa i ljubavi, možemo izgraditi našu Hrvatsku i tako potrebno hrvatsko zajedništvo, za što su pale i ove žrtve – rekao je Niko Španja, predsjednik Udruge ‘Hrvatski domobran’ Šibensko-kninske županije.

Komemoraciju su, uz Udrugu ‘Hrvatski domobran’, zajednički organizirale udruge branitelje iz Vodica i Povjerenstvo Općine Tisno za Golubinku. Svetu misu nad jamom je služio tišnjanski župnik don Lazar Ćibarić.

Prema Hrvatskom domobranu, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata  iz Vodica i okolnih mjesta  partizani, komunisti,  OZN-a, UDB-a i milicija odveli su 400 ljudi i pobili ih na ovom i drugim otkrivenim i neotkrivenim stratištima. Još 2008. godine su se spustili u Golubinku, koja je jedno od 43 takva stratišta na šibenskom području, gdje su samo u površinskom sloju jame izbrojali ostatke 22 žrtve. Fotodokumentaciju i očevidnik su predali DORH-u i očekuju istragu.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI