Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Greenpeace: Hrvatski građani protive se projektu termoelektrane Plomin C

Greenpeace:
Hrvatski građani protive se projektu termoelektrane Plomin C

- Ovakvi rezultati potvrđuju da građani prepoznaju da je Plomin C loš projekt i da ne vjeruju u energetsku politiku baziranu na ugljenu. - kažu...
Akcija: u 40 godina bi radi TE ranije umrlo više stotina osoba?

Akcija: u 40 godina bi radi TE ranije umrlo više stotina osoba?

– Hrvatski građani protive se projektu Plomina C te podržavaju energetsku politiku zemlje temeljenu na obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, zaključak je s prezentacije istraživanja stavova građana o energetskoj politici zemlje koja je danas održana  u Novinarskom domu u Zagrebu, kako izvještava Greenpeace u priopćenju na svojim stranicama

Kako kažu, istraživanje je naručio Greenpeace, a provela agencija IPSOS on-line metodom ispitivanja na uzorku 500 sudionika u vremenu od 26. svibnja do 5. lipnja 2014, nakon čega se gotovo dvije trećine ispitanika (64%) izjasnilo se protiv izgradnje termoelektrane Plomin C, dok izgradnju podržava manje od četvrtine (22%). Na nevelikom uzorku od 500 ispitanika zaključeno je i kako  ‘samo 0,2% ispitanika misli da bi se energetska politika Hrvatske trebala temeljiti na ugljenu’.
– Ovakvi rezultati potvrđuju da građani prepoznaju da je Plomin C loš projekt i da ne vjeruju u energetsku politiku baziranu na ugljenu. Potrebno je da Vlada prestane ignorirati mišljenje građana, zaustavi projekt Plomin C i počne provoditi energetsku politiku utemeljenu na obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti – izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.
Prema onome što kažu Greenpeace-ovci, ispitanici su u najvećoj mjeri (91%) naveli obnovljive izvore energije kao energetsku politiku koju bi Hrvatska trebala provoditi u cilju povećanja energetske sigurnosti i neovisnosti, te kao jedan od putova izlaska iz gospodarske krize.
Plomin (foto Zelena akcija)

Plomin (foto Zelena akcija)

– Što se tiče proizvodnje električne energije već sada su neke naše županije potpuno obnovljive. Hrvatska ima povoljne uvjete za obnovljivu proizvodnju energije – sunce, biomasu, vjetar – potrebno je da ih iskoristimo, a Europa bi nas u tome sigurno podržala – kazao je doc.dr.sc. Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
– Hrvatski građani prepoznaju da potpora obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti znači veću neovisnost zemlje, što je posebno značajno u kontekstu ukrajinske krize. Nadamo se da će i Vlada prepoznati smjer u kojem se treba kretati energetska politika zemlje – zaključio je Tomić, čelnik Greenpeacea u Hrvatskoj.
Više o nekim događanjima oko Plomina C pročitajte na TRIS-u.
plomin1
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI