Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Prosvjedi protiv istarske termoeletrane: zbog Plomina C bi ranije umrlo 680 osoba

Prosvjedi protiv istarske termoeletrane:
zbog Plomina C bi ranije umrlo 680 osoba

– Odustanite od TE “Plomin C“ – traže Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra, koji su održali prosvjednu akciju ispred Vlade RH, tražeći odustajanje od namjere izgradnje termoelektrane (TE) na uvozni ugljen „Plomin C“. Tada su aktivisti su na Trgu sv. Marka u Zagrebu ispred sjedišta hrvatskih vlastodržaca postavili veliki model ljudskih pluća visine 6 metara, ukazujući time na negativan utjecaj na zdravlje koji bi imala spomenuta termoelektrana. Više o njihovim akcijama na zaustavimoplominc.org ili na zelena-akcija.hr.

Akcija: u 40 godina bi radi TE ranije umrlo više stotina osoba?

Akcija: u 40 godina bi radi TE ranije umrlo 680 osoba?

Dramatične procjene oboljenja radi termoelektrane

– Produljeni natječaj za izgradnju TE „Plomin C“ traje do kraja travnja, a udruge traže od Vlade RH da, kao vlasnik HEP-a, odustane od realizacije ovog štetnog projekta. Prema analizi troškova po ljude i okoliš termolektrane „Plomin C“, koju je prije godinu dana objavio Greenpeace, onečišćenje zraka uzrokovat će preranu smrt oko 17 ljudi na godinu, što znači da će, uz očekivani vijek trajanja od 40 godina, „Plomin C“ statistički biti odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva. Prema istoj analizi, „Plomin C“ će svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme i nevjerojatnih 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava – navode iz Zelene akcije nevesele podatke.

Aktivisti ističu i kako se u EU-i posljednjih godina sve više napušta izgradnja novih TE-a na ugljen, ponajprije zbog negativnog utjecaja na zdravlje te neisplativosti, dok se postojeće termoelektrane zatvaraju.

U Italiji nedavno zatvorili TE-u, a mi bi ju otvorili.

– Tako je prije mjesec dana u mjestu Vado Ligure na sjeverozapadu Italije policija zatvorila TE na ugljen nakon sudske odluke utemeljene na podacima o stotinama umrlih i oboljelih zbog rada ove TE. Udruge upozoravaju da bi se sličan scenarij mogao ponoviti i u Hrvatskoj ako dođe do izgradnje TE «Plomin C». Trenutno se protiv izgradnje TE „Plomin C“ vode barem dva pravna postupka: pred Ustavnim sudom te Upravnim sudom u Rijeci, a od DORH-a smo zatražili i pokretanje postupka pred Vrhovnim sudom. Aktualni sporovi uglavnom se tiču neusklađenosti prostornih planova i izdanih dozvola. Međutim, nije isključeno da bi se u budućnosti na sudu mogla ispitivati i potencijalna kaznena odgovornost za stotine smrtnih slučajeva koje predviđa Greenpeacova znanstveno utemljena analiza utjecaja Plomina C na zdravlje – zaključuju u ZA-i.

TE Plomin

TE Plomin

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI