Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
UKRATKO
Više od 1000 vojnika na poplavljenim područjima, helikopteri i dalje pomažu u u BiH

Više od 1000 vojnika na poplavljenim područjima, helikopteri i dalje pomažu u u BiH

Foto: OSRH/ GOMBR

Foto: OSRH/ GOMBR

Više od 1000 pripadnika Oružanih snaga RH i danas je, 19. svibnja 2014., već četvrti dan angažirano u obrani od poplava u najugroženijim područjima Slavonije te u Bosni i Hercegovini. U obrani od poplava u Slavoniji angažirano je ukupno 828 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i više od 40 motornih vozila, 9 čamaca i 2 amfibijska vozila. Zapovjedništvo za potporu angažiralo je 44 pripadnika i 11 motornih vozila, od kojih 2 cisterne i 2 sanitetska vozila te 3 poljske kuhinje, dok su od snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i danas na području Slavonije angažirana dva helikoptera s posadama, odnosno ukupno 8 pripadnika HRZ i PZO-a – javljaju iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Nadalje, kod Slavonbskog broda vojska tovari pijeska i slaže nasip, a dio vojnika je u pripravnosti u Gradskoj dvorani.
Nadziru se nasipi, dovozi se pitka voda, pripravljauu se obroci u pokretnim kuhinjama, izvlači se stoka u Posavskim Podgajcima gdje je tijekom noći spašeno  s farme ZIB 1707 grla stoke.

U sportskoj dvorani Cerna i vojarni „Bosut“ u Vinkovcima na sanitetskim osiguranjima angažirano je 6 pripadnika Vojno zdravstvenog središta ZzP-a, odnosno dva liječnička tima te dva sanitetska motorna vozila. Uz sve angažirane snaga, u vojarni „Pk P. Matanović“ u Petrinji u pripravnosti se nalazi dodatnih 180 pripadnika OS RH i 11 motornih vozila, koji će se u slučaju potrebe također angažirati – kažu MORH-ovci.

Kako je poznato, hrvatski vojnici su i u susjednoj BiH od petka 16. svibnja 2014. godine, gdje je  upućeno je ukupno 15 pripadnika OS RH, i to 9 pripadnika HRZ i PZO-a i 6 pripadnika Bojne za specijalna djelovanja s 2 helikoptera Mi-8 MTV za pružanje humanitarne pomoći u spašavanju stanovništva na poplavom ugroženim područjima općina Maglaj, Zavidovići i Doboj. Tijekom jučerašnjeg dana, 18. svibnja 2014. godine jedan helikopter iz Rajlovca za Zenicu prevezao je 5 tona tereta i 10 osoba. Drugi helikopter prevezao je iz Rajlovca za Brčko 9 tona tereta, te oko 20 000 vreća pijeska na relaciji: Županja (RH) – Orašje (BiH). – doznaje se u  Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

VEZANE VIJESTI