Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Veseli Amerikanci veslaju

Američki studenti preveslali arhipelag:
u hotelu u Prvić Luci otvoren Sea kajak centar

Veseli Amerikanci veslaju

– Šta je ono? – zapitali su se pojedinci na štekatima na šibenskoj rivi kada su u šibenskom zaljevu u daljini ugledali nesvakidašnji prizor, tj. skupinu omanjih neindetificiranih plovećih objekata.

Američki kajakaši u Prvić Luci (foto SKC Prvić Luka)

‘Ono’ su bili kajaci, kakvi se još uvijek (nes)razmjerno rijetko sreću našim morskim vodama, a u njima je veslalo dvadeset i petero pretežito mladih Amerikanaca, i to na putu od Skradina prema Prvić Luci na otoku Prviću. Amerikanci su, kako doznajemo, bili oduševljeni krajobrazom kroz kojega su prolazilii, tako da im četverosatno veslanje  nije teško palo. Pa posve je logično da su bili oduševljeni, kada se zna da su putovanje započeli od ušća rijeke Krke, preko Skradina, među klisurama, pa preko Prokljanskog jezera, opet kroz sljedeći slikoviti tjesnac do mora, pa ispod Šibenskog mosta, pored Šibenika i kroz impresivni kanal Sv. Ante do Prvića.

SEAKAYAK
– To je bio prvi dan njihovog posjeta: u kajake su ušli u Skradinu i doveslali su do nas. Sljedeći dan su veslali od Prvića do Zlarina i natrag, a na koncu su se u Skradinu opet vratili istim putem, i opet veslajući. Dva dana su prespavali tu kod nas, a onda su krenuli dalje u obilazak ovih prostora, preko Splita, pa će posjetiti i Sarajevo i druge gradove. Inače, radi se o grupi studenata sa američkog Georgia Institute of Technology Sveučilišta u Atlanti, koji je među najboljima te vrste u SAD-u, pa i u svjetskim okvirima. Ovo je prva formalna grupa s kom smo započeli s ponudom kajaka na Prviću, budući da je zanimanje za ovu vrstu rekreacije veliko. Uskoro nam dolaze nove grupe, iz SAD-a, skandinavskih zemalja i Italije – kaže Filip Horvat, upravitelj hotela Maestral u Prvić Luci i pokretač novoosnovanog prvićkog Sea kajak centra.

Veseli Amerikanci veslaju

Poznavatelji morskih prilika znaju kako se posljednjih godina mogu vidjeti kajakaši koji veslaju uzduž i poprijeko obale, a ponekad ih se može sresti i nasred pučine, u blizini udaljenih otoka, na mjestima gdje ih se donedavno baš i ne bi očekivalo, između golemih jahti, prebrzih glisera i drugih motornih plovila. Dok se lokalni morski vukovi često iščuđavaju takvoj odvažnosti pučinskih kajakaša, svake ih je godine sve više i više. A i zar nije bolje vidjeti kajakaše koji plove u tišini i ne zagađuju okoliš, nego nebrojene glisere i bučne vodene skutere, reći će otočno i priobalno stanovništvo. A i neće se tako lako u crnoj kronici pročitati kako je ‘suludi kajakaš’ u punoj brzini izletio na hridi, pregazio ronioca i prepolovio neku 12-metarsku jedrilicu.
Istodobno, oni  koji više vole veslati i biti u neposrednom kontaktu s morem, nego jurcati na plastičnim jet-ski gliserima, nisu dosad imali puno prilike zadovoljiti svoje kajakaške težnje. Stoga je Filip Horvat, uz potporu Ministarstva turizma i njihova programa nazvanog Korak više, ili u ovom slučaju ‘zaveslaj više’, pripomogao takvim (avan)turistima otvorivši Sea kajak centar Prvić Luka.
SKCPrvic3
– Da, Sea kajak centar Prvić Luka otvoren je u sklopu Hotela Maestral i raspolaže sa najmodernijim kajacima i opremom za ovaj segment avanturističkog turizma, te će dodatno proširiti i produžiti turističku sezonu na otoku. Projekt Sea kajak centra ostvaren je uz potporu Ministarstva turizma, a ova grupa od 25 američkih studenata i profesora je pristigla posredstvom agencije Raftrek – veli Filip Horvat koji je lijepu kamenu kuću, nekadašnju prvićku školu, obnovio i 2004. godine preuredio u ljupki mali hotel s 12 soba, jedini takve vrste na otoku.
Po svemu sudeći, kajakaši će u ovim vodama biti sve češći prizor i to ne samo u vrijeme vrelih srpanjskih i kolovoških i ‘špica’, nego i u većem dijelu ostatka godine.  No sigurno je kako će se američki studenti s navedenog instituta kojemu je svrha inovativni razvoj tehnologije vratiti sa svježim tehnološkim saznanjima i dojmovima o ekološkoj komponenti  veslanja ‘na ruke’, bez osobite tehnološke potpore izuzev vesala.
I to s matičnog otoka međunarodno priznatoga  tvorca brojnih  ingenioznih tehnoloških rješenja, svestranog genijalca Fausta Vrančića.

Nekad škola, a sad hotel Maestral (foto Filip Horvat)


VEZANE VIJESTI