Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KULTURA / POLITIKA
Palača HAZU (foto: HAZU)

Rođendan HAZU:
Za Akademiju postoji samo jedna Hrvatska (?)

Palača HAZU (foto: HAZU)

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je danas proslavila svoj 153. ‘rođendan’.Evo što je tom svečanom prigodom kazao njezin čelnik, akademik Zvonko Kusić.

– Jedno od glavnih poslanja Akademije, uz čuvanje identiteta i predstavljanje države i nacije, je i zalaganje za jedinstvo nacije. Mi smo Akademija svih građana Hrvatske, svih svjetonazora. Za Akademiju postoji samo jedna Hrvatska i ona ne može sudjelovati u razdvajanju nacije. Akademija ima prednost pred drugim institucijama koje uvijek nude parcijalna rješenja i to joj daje poziciju savjesti nacije i institucije koja promovira najviše vrijednosti nacije bez obzira na ideologiju – kazao je danas predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, na 153. obljetnici osnutka te institucije.

Vjera u prošlost, sadašnjost i budućnost…

U priopćenju sa svečanosti HAZU koju povremeno neki i kritiziraju jer smatraju kako njezini uvaženi članovi ne sudjeluju u dovoljnoj mjeri u rješavanju problema hrvatskog društva (vidi TRIS ), citiraju se i drugi dijelovi Kusićeva svečanog govora u kojem se akademik izrazito pohvalno izražava o instituciji kojoj je na čelu, nazivajući je mjestom ‘s dominatnom vjerodostojnošću’.

– Akademija je, sa svojom autonomijom, tradicijom, autoritetom i ideološki nepristranim stavom, ona institucija koja može okupiti najkompetentnije znanstvenike i stručnjake u hrvatskom društvu i donositi zaključke utemeljene na znanstvenim, stručnim i etičkim postavkama. Time se Akademija pozicionira kao referentno mjesto u društvu s dominantnom vjerodostojnošću. Akademija je svjesna da djeluje dugoročno, a naše postavke i usmjerenja su takvi da osiguravaju stabilnost društva. Ne možemo očekivati da će oni biti uvijek direktno prenešeni, ali imamo osjećaj da kapilarno ipak ulaze u društvo. Svjesni smo da naš utjecaj nije i ne smije biti direktan. Akademija mora utjecati na promjenu društvene svijesti, a ne direktno na politička odlučivanja. Za Akademiju bi bilo pogubno da se bavi dnevnom politikom. Akademija je odoljela pritiscima da se politički i svjetonazorski svrsta na nečiju stranu – zaključio je čelni akademik Kusić, te je svoj govor završio podsjećanjem na rečenicu iz zadnjeg saborskog govora hrvatskog bana Ivana Mažuranića koji je rekao da ‘vjeruje u hrvatsku prošlost, sadašnjost i budućnost’.

Proračun 69,83 milijuna, školarcima 4166 kuna mjesečno

Nadalje, HAZU je razdijelila svoje tradicionalne  ‘Akademijine nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu’

– Akademija promovira najviši oblik kvalitete i slobode znanstvenog i umjetničkog rada. Do sada je nagradu dobilo 203 znanstvenika i umjetnika, koji su opravdali povjerenje jer su mnogi od njih kasnije postali dekani, rektori i akademici te napravili društvenu, znanstvenu i umjetničku karijeru i stekli međunarodni ugled – ustvrdio je nadalje Kusić.

No tko je dobio nagradu? Među nagrađenima se među prvima ističe aktualna predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske:  za područje društvenih znanosti nagrađena je prof. dr. sc. Jasna Omejec, za knjigu Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava, Strasbourški Acquis.
A ostali dobitnici su: za područje prirodnih znanosti i matematike dodjeljene su dvije nagrade koje su dobili prof. dr. sc. Amir Hamzić i mr. sc. Vladimir Zebec, za područje medicinskih znanosti nagradu je dobio prof. dr. sc. Zdravko Petanjek, za  područje filoloških znanosti  prof. dr. sc. Marija Turk, a za područje književnosti prof. dr. sc. Stipe Botica. Nadalje, za područje likovnih umjetnosti nagrađeni su arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina, za područje glazbene umjetnosti skladatelj Zoran Juranić, a za područje tehničkih znanosti prof. dr. sc. Davor Romić.

HAZU ove godine raspolaže budžetom od 69,83 milijuna kuna, a koji je najvećim dijelom sazdan od novca iz državnog proračuna. Od spomenute sume ove godine  ova ugledna institucija na ime ‘izdataka za stipendije i školarine’ izdvaja ukupno 4166 kune mjesečno, što bi moglo biti dovoljno za potpore za dvoje školaraca.

Palača HAZU (foto: HAZU)

Palača HAZU (foto: HAZU)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI