Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Pobjeda živog zida u Šibeniku: Deložacija odgođena za šest mjeseci

Pobjeda živog zida u Šibeniku:
Deložacija odgođena za šest mjeseci

Aktivisti udruge ‘Živi zid’ koji su u Šibenik stigli iz čitave Hrvatske uspjeli su na šest mjeseci odgoditi deložaciju obitelji Slavica iz njihove kuće u Bilicama kraj Šibenika. Njih nekoliko desetina od ranog jutra čuvali su kuću, skandirali i pjevali. Sudski ovrhovoditelj Općinskog suda u Šibeniku i ovršitelj Jadranske banke, kad su ih u 11 sati, za kada je zakazana deložacija, ugledali okružene novinarima, jednostavno su se okrenuli i otišli.

Živi zid - pobjeda u Bilicama (Foto H. Pavić) 029
Vratili su se za sat vremena s dobrom vijesti za obitelj koja je trebala biti deložirana. – Uobičajena je praksa da ovršenici mole za milost, da kleče pred bankarima i mole. Ovdje se dogodilo nešto sasvim drugačije. Obitelj nije tražila milost. Banka se jednostrano odlučila na odgodu – rekao je aktivist Živog zida Ivan Pernar. On je pred okupljenima pročitao sudsku odluku, što su okupljeni dočekali skandiranjem ‘Pobjeda, pobjeda’.

Živi zid - pobjeda u Bilicama (Foto H. Pavić) 094
Vinko Slavica (68) podigao još 1999. godine kredit za samozapošljavanje HBOR-a i Jadranske banke u iznosu od 200.000 kuna.
Posao s izlijevanjem metalnih stupića se izjalovio i Slavica nije mogao vraćati kredit. Naima, kredit je dobio temeljem poslovnog plana koji je izradio uz pomoć gradske uprave. – Radilo se o izlijevanju metalnih stupića koji se postavljaju uz nogostupe, kako se automobili ne bi penjali na njih, te nosačima za klupe u parkovima. Izradili smo prva dva primjerka stupova, sa šibenskom kapom na vrhu i svetim Mihovilom sa strane. Odnijeli smo ih u gradsku upravu, gdje su bili jako zadovoljni napravljenim. Temeljem tih razgovora krenuli smo u realizaciju kredita. Dobili smo kredit i počeli raditi, ali Grad Šibenik je odlučio raspisati natječaj. Tražili su od drugih da realiziraju našu ideju. Posao je dobila tvrtka iz Buja, a mi smo propali – ispričao nam je Vinko.

Vinko Slavica za Grad Šibenik je trebao raditi ovakve stupiće. Posao je dodjeljen tvrtci iz Buja i Vinko je propao.

Vinko Slavica za Grad Šibenik je trebao raditi ovakve stupiće. Posao je dodjeljen tvrtci iz Buja i Vinko je propao.

Dug je s kamatama i svim ostalim troškovima narastao na 580.000 kuna, zbog čega je banka postala vlasnik kuće procijenjene za 170.000 eura ili 1,3 milijuna kuna. U utorak u 11 sati zato je bila zakazana deložacija kojom su na ulicu trebali biti izbačeni Jakov, njegova majka 94-godišnja majka Zorka i 40-godišnji sin Robert.

– Nakon ove odgode mi je malo lakše, ali i dalje ne znam što će biti s nama. Nadam se da ćemo kroz šest mjeseci naći način kojim će banka iz moje imovine doći do svojeg novca, a da ja, majka i sin nećemo biti na ulici – rekao je Vinko.

Živi zid - pobjeda u Bilicama (Foto H. Pavić) 040
– Živi zid brani obitelji širom Hrvatske od deložacija, jer su ti krediti matematički neotplativi, pa su samim time prijevara neviđenih
razmjera. Zastrašujuća je činjenica da je 2006. godine u Hrvatskoj bilo oko 300 ovrha nad nekretninama, a u 2013. godini taj broj je narastao na zapanjujućih oko 6770 ovrha, što je porast od oko 2100 posto! Ovim problemom pogođeni su svi slojevi društva, a javnost mora znati što se događa, kako bi se kod građana probudila svijest o ovom strašnom problemu, koji država ne želi riješiti. Više  se ne radi o problemu financijski neodgovornog pojedinca, nego o problemu društva – rekao je aktivist Živog zida Jakov Perica.

Živi zid - pobjeda u Bilicama (Foto H. Pavić) 101

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI