Neovisni novinarski portal
4.8.2021.
POLITIKA
Marina Lovrić Merzel (Foto: HRT screenshot Nu2)

Marina Lovrić Merzel i Željko Sabo podnijeli ostavke, nisu više članovi Predsjedništva SDP-a

Marina Lovrić Merzel (Foto: HRT screenshot Nu2)

Marina Lovrić Merzel (Foto: HRT screenshot Nu2)

Marina Lovrić Merzel (Foto: HRT screenshot Nu2)

Sisačko- moslavačka županica Marina Lovrić Merzel i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo podnijeli su ostavke na dužnost članova Predsjendištva SDP-a, ne čekajući da u srijedu to, možebitno, umjesto njih odluči samo Predsjedništvo. Očekivalo se da će u srijedu, kako je najavio šef SDP-a Zoran Milanović, na sjednici Predsjedništva stranke biti govora o njihovim proskribiranim kolegama te da bi Sabo mogao izravno objasniti kako se našao u središtu afera, a napose što se dogodilo s novcem vukovarske djece osiguranim za njihovo ljetovanje, a koje je, navodno, kako ga tereti optužnica, vukovarski gradonačelnik zloupotrijebio, odnosno prisvojio.

Umjesto da čekaju “sud Partije”, Lovrić Merzel je ostavku podnijela posredstvom svoga odvjetnika Berislava Živkovića, s obzirom da se trenutno nalazi u pritvoru, a Sabo je to obavio pismom predsjedniku SDP-a. Zajedničko objema ostavkama, koje nesporno dolaze s velikim zakašnjenjem,  je teza kako se podnose da ne bi dalje nanosili štetu stranci. No, šteta je već nepovratno učinjena. Lovrić Merzel je u jednomjesečnom pritvoru zbog teških inkriminacija za koje se sumnjiči da je počinila zloupotrebljavajući položaj i ovlasti čime je županiju oštetila, navodno, za preko 10 milijuna kuna. Protiv vukovarskog gradonačelnika su podignute čak dvije optužnice, jedna za pokušaj podmićivanja HDZ-ove gradske vijećnice, a druga zbog zloupotrebe novca za ljetovanje malih Vukovaraca .

Sabo, za kojega se svojedobno spekuliralo da je pristao na nagodbu s USKOK-om, sada tvrdi da njegova ostavka ne implicira priznanje krivnje, nego je moralni čin kojemu je pribjegao dok se sporni slučajevi ne razriješe. Što će nakon podnesenih ostavki Predsjedništvo SDP-a u srijedu odlučiti o njihovim podnositeljima, teško je prognozirati, no neki drže da bi oboje mogli biti čak i izbačeni iz stranke. Što će biti s funkcijama županice i gradonačelnika na koje su Merzel i Sabo izabrani na neposrednim izborima, zasad nije poznato, no činjenica je da u ovakvim okolnostima ni Željko Sabo, a napose Marina Lovrić Merzel koja je u zatvoru, ne mogu te dužnosti normalno obnašati. Kako bilo, za SDP iznimno loš početak kampanje za “europske” izbore, jer tek što je krenula, ostali su bez dva člana Predsjedništva koja su pod istragama.

zeljkosabo_plakat

Tags:

VEZANE VIJESTI