Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Hrvatskoj će poteći med, mlijeko i euri: do 2020. natrošit ćemo se 10,4 milijardi (EU) €-a

Hrvatskoj će poteći med, mlijeko i euri:
do 2020. natrošit ćemo se 10,4 milijardi (EU) €-a

euro386~_v-videowebm

Hrvatskoj će poteći med, mlijeko i euri, reklo bi se, sudeći prema sljedećim vijestima. Naime, našoj domovini su iz sad već zajedničke europske blagajne, odnosno iz europskih financijskih fondova, u sljedećih šest godina na raspolaganju 10,4 milijardi eura. Tako barem tvrde u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te kažu kako će se 8,3 milijarde eura potrošiti na ‘ulaganje u rast i radna mjesta’, štogod to značilo, dok će za ‘poljoprivredu i ruralni razvoj’ za trošenje biti spremno oko 2 milijarde komada kovanica od jednog eura. Upast će nešto i u mrežu ribarstva, odnosno pomorstva – 280 milijuna eura.

Dobra vijest i za tzv. Mladež 1600: za Inicijativu za zapošljavanje mladih u 2014. i 2015. godini izbrojat će se 66,177 milijuna eura. Gotovo pola milijarde eura odlazi na nešto što se zove: Instrument za povezivanje Europe 2014.-2016. Inače, zasad se nigdje ne spominje podatak s koliko će milijardi eura do 2020. godine u zajedničkoj EU-blagajni sudjelovati Hrvatska, odnosno hoće li taj iznos biti viši ili niži od spomenutih 10,423 milijardi eura.

– U skladu s utvrđenim rokovima za sve zemlje članice Europske unije, Hrvatska je Europskoj komisiji dostavila nacrt Partnerskog sporazuma, krovnog plansko-programskog dokumenta kojim naša zemlja, prvi put kao ravnopravna država članica Europske unije, planira ulaganja iz europskih fondova za sedmogodišnje razdoblje 2014.-2020. U idućim mjesecima, temeljem tog dokumenta, Hrvatska će formalno pregovarati s Europskom komisijom o područjima koja će se financirati iz EU fondova nakon čega se očekuje usvajanje Partnerskog sporazuma – javlja Ljubica Vuko, glasnogovornica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

EU-Finanzminister-beraten-Kapitalvorgaben-fuer-Banken_ArtikelQuer

Evo što se nadalje navodi u priopćenju iz tog ministarstva, bez kraćenja:

Partnerski sporazum pripremljen je u dijalogu s Europskom komisijom, te na temelju javnih konzultacija u koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, po načelu partnerstva, uključilo lokalnu i regionalnu (područnu) samoupravu, gospodarske i socijalne partnere, te organizacije civilnog društva.

U razdoblju 2014.-2020. Hrvatskoj je iz europskih strukturnih i financijskih fondova na raspolaganju ukupno 10,423 milijardi eura od čega je za ulaganje u rast i radna mjesta namijenjeno 8,397 milijardi eura, a za poljoprivredu i ruralni razvoj 2,026 milijardi eura.
Za pomorstvo i ribarstvo raspoloživo je dodatnih 280 milijuna eura, za Inicijativu za zapošljavanje mladih u 2014. i 2015. godini 66,177 milijuna eura, te 456,147 milijuna eura iz Instrumenta za povezivanje Europe 2014.-2016.

Sukladno strategiji Europa 2020 i Zajedničkom strateškom okviru, sredstva za kohezijsku politiku u Hrvatskoj namijenjena su za ciljeve zapošljavanja, povećanog ulaganja u istraživanje i razvoj, prilagodbu klimatskim promjenama, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, ulaganje u obrazovanje, smanjenje siromaštva i jačanje socijalne uključenosti, prometno povezivanje, te jačanje kapaciteta javne uprave i pravosuđa.
euro-money-notes

Hrvatski nacionalni ciljevi do 2020. godine usmjereni su prije svega na povećanje konkurentnosti, smanjenje regionalnih nejednakosti i siromaštva te jačanje ljudskih resursa.

U sklopu programiranja, utvrđeno je 6 strateških područja u kojima se očekuju pozitivne promjene korištenjem sredstava iz europskih fondova, a to su:
·    konkurentnost – razvoj konkurentnih i inovativnih poduzeća,
·    “zeleno” življenje – promicanje energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite prirodnih resursa,
·    povezanost – održiva i moderna prometna i mrežna infrastruktura,
·    zapošljivost – povećanje sudjelovanja na tržištu rada i poboljšanje dostupnosti i kvalitete obrazovanja
·    siromaštvo – smanjenje siromaštva i jačanje socijalne uključenosti
·    javne usluge – učinkovita javna uprava i pravosuđe.

Paralelno s Partnerskim sporazumom, Hrvatska priprema i operativne programe u kojima se detaljno opisuju i razrađuju mjere i aktivnosti za provedbu i korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova. Rok za dostavu operativnih programa Europskoj komisiji je 22. srpnja ove godine.

Za razdoblje 2014.-2020., Hrvatska priprema operativne programe iz područja konkurentnosti i kohezije (za korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda), iz područja učinkovitih ljudskih resursa (za korištenje Europskog socijalnog fonda), Program ruralnog razvoja (za korištenje Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj), te operativni program za Europski pomorski i ribarski fond.

euro-notes-375x280

 


VEZANE VIJESTI