Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Grad dogovorio s INA-om: Za 13 milijuna kuna INA skida hipoteku s TEF-a!

Grad dogovorio s INA-om:
Za 13 milijuna kuna INA skida hipoteku s TEF-a!

TEF (1)Grad Šibenik i Uprava INA-e parafirali su danas, kako Tris.com.hr ekskluzivno saznaje, ugovor o konačnom razrješenju hipoteke hrvatske naftne kompanije na najatraktivnijem zemljištvu u vlasništvu Grada Šibeniku, na prostoru TEF-a!  INA je spremna skinuti hipoteku sa zemljišta bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura koja je već gotovo dva desetljeća u procesu razgradnje i sanacije, pod uvjetom da joj Grad plati 13 milijuna kuna na ime duga. Ostatak dugova, koji su se procjenjivali ukupno na oko 150 milijuna kuna, rješavali bi se kroz predstečajnu nagodbu, kazao nam je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Prijedlog će sutra biti pred gradskim vijećnicima, i odluka je na njima. Grad ima dvije mogućnosti: dug INA-i može podmiriti u dva obroka, dio do kraja ove godine a dio u idućoj, ili ukoliko je spreman platiti odjednom, tada će to gradski proračun stajati nešto manje, odnosno 12, 5 milijuna kuna. Dug INA-e najviše je opterećivao dosadašnje Uprave TEF-a i gradsku vlast, jer je to bio uvjet da se i ostali dugovi počnu rješavati.

To bi, dakle,  značilo da bi Šibenik u dogledno vrijeme mogao privesti funkciji besumnje najvrijedniji gradski resurs, 280.000 četvornih metara zemljišta uz more,  idealan za ekskluzivne turističke i sportsko-rekreacijske sadržaje. Ukoliko Gradsko vijeće, kojemu će gradonačelnik sutra elaborirati modalitete rješavanja dugova TEF-a, dade “blagoslov” ugovoru s INA-om, proces “čišćenja” dužničko-vjerovničkih odnosa za prostoru bivše tvornice kreće. Vrlo brzo TEF bi ušao u predstečajnu nagodbu (iako je lani prijedlog bivše Uprave za predstečajnu nagodbu TEF-a gradska vlast povukla),  kroz koju bi se dobrim dijelom otpisali i dugovi države, odnosno Ministarstva gospodarstva koje je najveći vjerovnik. TEF državi, odnosno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost duguje 30-ak milijuna kuna na račun pozajmica Gradu Šibeniku, kao vlasniku,  za sanaciju opasnog i neopasnog otpada u krugu Tvornice.

Poznato je da je svojedobno bivša Uprava, u suglasnosti s Gradom angažirala zadarsku tvrtku Sirovina odlagalište za sanaciju i oporabu opasnog otpada  za što su Zadrani naplatili 16 milijuna kuna, a  posao nisu obavili. Zbog sumnji u nezakonite radnje vlasnik Sirovina odlagališta Miha Zrnić bio je pritvoren, postupak se vodi, a u međuvremenu je TEF angažirao novu pozajmicu kako bi taj posao priveo kraju. Opasni otpad je, kako je prije nekog vremena  izjavio bivši direktor TEF-a Krešimir Šakić, saniran u cjelosti,  a neopasna troska oko 90 posto. Skidanjem hipoteka sa zemljišta i okončanjem predstečajne nagodbe,  prostor TEF-a, oslobođen dugova, ide na međunarodni natječaj za kompletnu valorizaciju svih 280 tisuća kvadrata iznimno kvalitetnog i atraktivnog zemljišta.

Treba vjerovati da će u Gradskom vijeću umjesto jeftinog politikanstva i demagogije prevladati svijest o općem, gradskom interesu, koja može biti snažan poticaj da prostor TEF-a napokon bude prostor zajedničkog, šibenskog prosperiteta, a ne političkih obračuna.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI