Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
GOSPODARSTVO
Dalmatinski poslodavci: Kriza se nastavlja, a država ne čini ništa da pomogne gospodarstvu

Dalmatinski poslodavci:
Kriza se nastavlja, a država ne čini ništa da pomogne gospodarstvu

Dalmatinska podružnica Hrvatske udruge poslodavaca sa sjednice Izvršnog odbora u Šibeniku pozvala je Vladu da hitno poduzme korake u cilju kvalitetnijeg financiranja poduzetnika i pokretanja zakočenog gospodarstva.

Konferencija za novinare HUP-a (Foto H. Pavić) (3)
Druge zemlje EU-a su uspjele izaći iz krize, smatra HUP, jer su aktivno sudjelovale rješavanju problema financiranja gospodarstva.
– U krizi su europske države pomagale tvrkama koje su imale šanse za preživljavanje. Davali su im povoljne kredite, bez obzira na bilance. Naša država je, s druge strane, postrožila uvjete financiranja gospodarstva. Zbog toga je HBOR vratio HNB-u stotine milijuna  milijuna kuna koje nije uspio plasirati poduzetnicima, a rezultat toga je da nema investicija – rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HUP-a za Dalmaciju Goran Prgin.
Poduzetnici Dalmacije se pitaju zašto HNB i HBOR ne ubacuju izravno financijska sredstva u poduzetništvo, budući da poslovne banke to ne mogu napraviti, jer je po njihovoj procjeni čak 85 posto poduzetnika kreditno nesposobno. Goran Prgin smatra da je uloga države upravo to da utječe na bankarski sektor, te da pronađe zakonski model da bankama omogući neki način da što više sredstava ulažu u poduzetništvo.
– Omjer kredita koje banke sada plasiraju je 70 posto za građane, a samo 30 posto za poslovni sektor. To je činjenica koja govori sama za sebe. Hrvatska iz krize sigurno neće izaći ako se hitno ne pronađu kvalitetna rješenja za financiranje. Dosadašnja su bila nekvalitetna i
nisu polučila rezultate, koji bi omogućili financiranje novih projekata, novo zapošljavanje i rast BDP-a – rekao je Prgin.
– Ako ima 100.000 srednjih i malih poduzetnika, neka ih je 30.000 kvalitetno i imaju kvalitetne projekte. Neka svaki od njih zaposli po
jednog čovjeka to vam je 30.000 radnih mjesta. Nemojte misliti da je to izmišljotina. Sve se to može. Ja sam kao poduzetnik
prošao rat,  promjene političkih i ekonomskih sustava i opet sam još živ. Dakle, žilavi smo, prilagođvamo se, ali ova ekonomska kriza najgora je u mojoj povijesti, bez obzira na rat. Treba postaviti pitanje zašto se Hrvatska d krize ne oporavlja, a sve druge zemlje  idu naprijed. To je zbog toga jer ni jedna vlada do sada nije nije poduzela mjere koje bi u poduzetništvu mogle nešto pokrenuti – smatra Prgin.

Poslodavci su kao nepremostiv problem istaknuli i česte i brojne izmjene zakonskih propisa koji se tiču gospodarstva, a kojih je samo prošle godine bilo čak 350. Uz to, požalili su se i na rigorozne kazne za one koji ne uspijevaju striktno pratiti te brojne izmjene propisa, ali i opću nebrigu državne administracije za realni sektor. – S druge strane, državni činovnici i administracija ne snose nikakvu odgovornost za svoje postupke i eventualnu štetu koju njihovo postupanje nanosi poduzetnicima – rekao je Prgin.

Kao primjer naveden je slučaj zatvaranja graničnog prijelaza Kamensko, koji će poduzetnicima, posebice proizvođačima iz Dalmacije, u poslovanju nanijeti nesagledive štete, u najboljem slučaju troškove prijevoza veće za tri eura po toni.

Konferencija za novinare HUP-a (Foto H. Pavić) (9)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI