Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POLITIKA
Tišnjani odlučuju: ‘Prodati Prisligu investitorima i imati hotele ili se i dalje diviti borovima i brati šiške’

Tišnjani odlučuju:
‘Prodati Prisligu investitorima i imati hotele ili se i dalje diviti borovima i brati šiške’

Općina Tisno razmišlja hoće li za 30 milijuna kuna prodati 64.000 četvornih metara zemljišta u turističkoj zoni Prisliga koje je u u svibnju prošle godine dobila od Hrvatskih šuma. Za ponedjeljak su sazvali sjednicu Općinskog vijeća na kojoj će to biti jedina točka dnevnog reda.

Tisno (Foto H. Pavić) (9)

Općina je, naime, u siječnju pozvala sve zainteresirane domaće i strane fizičke i pravne osobe da iskažu načelni interes za gradnju hotela i vila visoke kategorije. Na neobvezujući javni poziv javile su se tri tvrtke,  jedna njemačko-indijska, jedna britanska i jedna ruska.
– Ne, još uvijek nemamo investitora, odnosno kupca. Međutim, u dosadašnjim razgovorima s potencijalnim investitorima utvrdili smo da oni ne bi ulagali 80 milijuna eura u zemljište koje bi im dali u koncesiju, već ih interesira kupnja – rekao nam je Klarin.
– Kao načelnik Općine imam ovlasti voditi razgovore sve do zaključivanja ugovora, do prodaje zemljišta, o čemu mora odlučiti Općinsko vijeće. Sjednicu vjeća s ovom točkom dnevnog reda sazvivam već sada jer je grupa vijećnika zatražila da se održi sastanak Općinskog vijeća, načelnika, donačelnika i Mjesnog odbora Tisno na temu prodaje zemljišta u turističkoj zoni. Koristimo prigodu i njihov zahtjev dižemo na višu razinu, s koje će imati pravne učinke – pojašnjava Klarin.
O prodaji zemljišta niti može niti želi odlučivati sam, već želi da bude uključeno i Vijeće i svi zainteresirani građani.
– Neka Vijeće odluči. Možemo, odluči li tako Općinsko vijeće, imati investiciju od 80 milijuna eura, 1020 ležaja najviše kategorije s pripadajućim trgovačko-poslovnim, sportskim, rekreacijskim i drugim sadržajima, radna mjesta, turizam 12 mjeseci godišnje i gospodarski razvoj Općine. Možemo se i, ako tako Vijeće odluči, daljnih pet ili 50 godina diviti ljepoti šume i brati šiške s borova, ostaviti zemljište, koje sam u prvom mandatu uspio uvrstiti u turističku zonu i dobiti ga od države, da s njime raspolažu neke druge generacije i neka nova općinska vlast. Samo ne bi želio da se i ovaj ovako veliki i važan projekt, kao toliko puta do sada, koristi za sitna malomišćanska ili međustranačka prepucavanja i da se opstruira samo zato jer dolazi od mene – rekao je Klarin.

Ovlašteni vještak zemljište Prislige je procijenio na 30 milijuna kuna. Međutim za Općinu je jednokratna uplata u proračun puno manje bitna od dugoročnog, šireg značaja investicije.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin s premijerom Zoranom Milanovićem (Foto H. Pavić) - kopija

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI