Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
EKOLOGIJA
Konzerva koja svijetli (izvor facebook NP Krka)

Svjetleće konzerve, tapeti od starih majica, sapuni od maslinova ulja, ogrlice od otpada…

Konzerva koja svijetli (izvor facebook NP Krka)
Konzerva koja svijetli (izvor facebook NP Krka)

Konzerva koja svijetli (izvor facebook NP Krka)

Nakon što su polaznici ovogodišnjih radionica u Nacionalnom parku Krka uz pomoć šibenske Sapunoteke naučili kako načiniti vlastiti sapun od domaćeg maslinovog ulja i aromatičnih trava što rastu po Dalmaciji, pa su onda od starih krpa i nepotrebnih predmeta uz pomoć Danice Šarić napravili originalan i lijep nakit, vrijeme je za izradu tapeta i svijećnjaka. Uz pomoć voditelja ovaj put će se spoznati mogućnost tkanja vlastitih tapeta od starih odbačenih pamučnih majica i drugih odjevnih predmeta, a jednako tako će se naučiti kako izraditi svojevrsnu ‘svjetleću konzervu’.

– Podsjećamo kako se nastavljaju radionice u sklopu projekta Znanjem do očuvanja koje će se održati prema sljedećem rasporedu: 28.3.2014. (petak) u 18 sati u Drnišu, radionica izrade tapeta i svijećnjaka: izrada tapeta od starih pamučnih majica i svijećnjaka od ambalažnih limenki reuse metodom. Radionicu vodi ekološka udruga Okea, Rogoznica. Sljedeći dan, 29.3. u 18 sati isto će biti priređeno u Skradinu. Izradom svijećnjaka pridružujemo se svjetskoj volonterskoj akciji Sat za planet Zemlju u organizaciji WWF-a. Podsjećamo i kako će u sklopu akcije Vikend u prirodi u subotu i nedjelju (29. i 30. 03.2014. ) ulaznice za odrasle za individualni posjet Nacionalnom parku „Krka” imati promotivnu cijenu od 30 kn, dok će ulaz za djecu do 18 godina, u pratnji roditelja, biti besplatan – kaže Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću  Javne ustanove “Nacionalni park Krka”.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ već treću godinu zaredom u svojim Ispostavama u Skradinu i Drnišu organizira ekoradionice i predavanja u sklopu projekta Znanjem do očuvanja kako bi potaknula razumijevanje potrebe za recikliranjem.

– Svaki pojedinac odgovornim ponašanjem može učiniti puno. Dovoljno je malo kreativnosti, svijesti i  dobre volje kako bi malim koracima utjecao na svijet oko sebe i na taj način sudjelovao u očuvanju biološke raznolikosti. Ove godine naglasak će biti na praktičnoj izradi sapuna, svijećnjaka, tapeta i nakita od materijala namijenjenih otpadu. Sve radionice su besplatne – kazao je ravnatelj NP-a Tonči Restović.

Kako nabaviti sapun bez da se ode u šoping-centar? (foto facebook NP Krka)

Kako nabaviti sapun bez da se ode u šoping-centar? (foto facebook NP Krka)


VEZANE VIJESTI