Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Hrvatski MIG-21 (Wikipedia)

MORH:
Nismo mi zvali Mađare da zaštite naš zračni prostor

Hrvatski MIG-21 (Wikipedia)

Hrvatska nije pozvala Mađarsku da zaštiti njezin zračni prostor – obavještavaju iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Naime, MORH reagira nakon što je na jednoj mađarskoj internetskoj stranici (www.honvedelem.hu) objavljen  članak  pod naslovom „ Hrvatska pozvala Mađarsku da zaštiti zračni prostor” ili, za one koji barataju mađarskim jezikom: Hende Csaba: Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére’.

Hrvatski MIG-21

Hrvatski MIG-21

– Naglašavamo da MORH ne može komentirati medijske navode mađarske strane, odnosno nije nam poznato na temelju čega se isti navodi ističu. Hrvatska nije ni u jednom trenutku zatražila od Mađarske pomoć u vezi ovog pitanja jer Oružane snage Republike Hrvatske imaju sposobnost nadzora i zaštite zračnog prostora RH i ne očekuju gubitak te sposobnosti.  Tijekom svog boravka u Višegradu (Mađarska), u petak 14. ožujka 2014., na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja Srednjoeuropske obrambene suradnje, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra u svom govoru na temu „Rad i budućnost Srednjoeuropske obrambene suradnje“, naglasila je mogućnost ispitivanja – u dugoročnom periodu i ovisno o interesu država u srednjoj Europi – multinacionalnog pristupa pri održavanju sposobnosti air policinga. Pri tome, ni u kojem trenutku nije bilo rasprave o konkretnim aranžmanima ili bilateralnim sporazumima – javljaju iz  Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

 Ide se u Ukrajinu na probni let popravljenim MIG-ovima

Podsjetimo, špekulacije oko toga da će Hrvatskoj u pomoć u  zaštiti njezina zračnog prostora doletjeti susjedne zemlje (članice NATO-a) čule su se nakon što se remont značajnog dijela hrvatske zračne flote neočekivano oduljio, a domaći MIG-ovi su i dalje u hangarima u Ukrajini, nestabilnoj zemlji koja je u ovom trenutku jedno od svjetskih kriznih žarišta. Tako su neki pretpostavili da će Hrvatska sada teže doći do svojih aviona koji su već odavno trebali biti na matičnim hrvatskim aerodromima, a koji  navodno nisu zgotovljeni jer češki stručnjaci nisu obavili svoj dio posla s ugradnjom suvremenog navigacijskog sustava u zrakoplove (više na linku na TRIS-u). Iz MORH-a sada opovrgavaju i takve špekulacije, te poručuju kako će hrvatski avioni vjerovatno ‘uskoro doma’.

– Tijekom prošlog tjedna delegacija Ministarstva obrane predvođena pomoćnikom ministra Viktorom Koprivnjakom boravila je Ukrajini kako bi provjerila trenutno stanje s remontom hrvatskih MIG-ova u Ukrajini. Izaslanstvu MORH-a je službeno prezentirano da su otklonjeni postojeći problemi vezani uz integraciju navigacijskog sustava.  Oprema za testiranje svih komponenti kursnog sustava pokazala je da sve funkcionira i do sada je ukrajinsko-češki tim zajedničkim radom u remontnom zavodu u Odessi provjerio 5 zrakoplova koji su spremni za preliminarni prijem od strane hrvatskih stručnjaka. Sredinom ovog tjedna hrvatski tim za nadzor (voditelj projektnog tima, 2 testna pilota i 4-ero stručnjaka za nadzor remonta) kreće u Ukrajin. Nakon preliminarnog pregleda, koji uključuje i testne letove hrvatskih pilota, potvrdit će se jesu li ti zrakoplovi potpuno ispravni i spremni za transport u Hrvatsku – vele u MORH-u.

Mađarski mig-21

Mađarski mig-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI