Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA
HND I IFJ apeliraju: Spasimo Novi list

HND I IFJ apeliraju:
Spasimo Novi list

Hrvatsko novinarsko društvo, Europska federacija novinara i Međunarodna federacija novinara iskazuju zabrinutost zbog stanja u Novom listu  i pozivaju odgovorne da poduzmu hitne mjere kako bi se stabilizirala situacija u najstarijim hrvatskim novinama i otklonila opasnost od zaustavljanja rotacije.

Novi list - ilustracija

– Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od svih odgovornih da poduzmu hitne mjere kako bi se stabilizirala situacija u Novom listu i otklonila opasnost od zaustavljanja rotacije riječkog dnevnika. Zgroženi smo činjenicom da je opstanak Novog lista doveden u pitanje, ne zato što je list ostao bez svojih čitatelja i prihoda, nego isključivo zbog ponašanja njegovog vlasnika, koji je odgovoran za prelijevanje novca i loše upravljanje tvrtkom, zbog čega je Novi list doveden u situaciju da ne može radnicima isplatiti plaće, a nedostaje sredstava i za repromaterijal neophodan za tiskanje lista. Pozivamo odgovorne da zaustave neodgovornog vlasnika i tim e spriječe daljnje urušavanje Novog lista. Njegov nestanak s medijske scene bio bi poraz hrvatskog novinarstva, ali i poraz hrvatske javnosti u cjelini – stoji među ostalim u priopćenju za javnost Hrvatskog novinarskog društva (Novi list HND Priopćenje) koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Europska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) uputili su predsjedniku Josipoviću, predsjedniku Sabora Leki i premijeru Milanoviću dopis u kojem izražaju zabrinutost novinara cijelog svijeta ozbiljnom situacijom u Novom listu i Glasu Istre.

63041_154277904605421_6275097_n– Molimo Vaše Ekscelencije da poduzmu hitnu akciju kako bi pomogli spasiti ove publikacije. Obveza je svih nas da učinimo sve što je u našoj moći da spasimo radna mjesta i, što je najvažnije, da sačuvamo raznovrsnost medija u Hrvatskoj. IFJ i EFJ, kao njegovo regionalno društvo  u Europi , u potpunosti stoje iza naših članova u vašoj zemlji i mobilizirat će svojih 600.000 novinara-članova u 130 zemalja diljem svijeta kako bi podržao borbu za spas tih publikacija – stoji, među ostalim, u dopisu (Letter Novi List280314) koji zajednički potpisuju predsjednik IFJ-a Jim Boumelha i predsjednik EFJ-a Mogens Blicher-Bjerregård.

 
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI