Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Šibenski HNS proziva gradsku vlast: ‘Puno parade, a malo napravljenog’

Šibenski HNS proziva gradsku vlast:
‘Puno parade, a malo napravljenog’

Predsjenik HNS-a Šibensko-kninske županije Petar Baranović i predsjednik HNS-a Grada Šibenika Frane Malenica konferencijom za novinare su otvorili su sezonu praćenja i prozivanja aktualne gradske vlasti.Petar Baranović i Frane Malenica - Konferencija HNS-a (3)

– Drago nam je da aktualna gradska vlast nastavlja projekte poput Banja, sv . Mihovila i drugih koji su bili u tijeku. Drago nam je da najavljuju da će završiti sve projekte za koje im je prethodna garnitura ostavila sve pretpostavke, pripremljene dozvole i osigurana sredstva, kao kolektor, ali već sad možemo kazati da nisu ostavili dojam agilne gradske vlasti koja je krenula sa svojim projektima, idejama i realizacijama. Nazire se završetak prve godine mandata i bilo bi za očekivati da će se vidjeti početak fizičke realizacije projekata koji su izvorno njihovi. Međutim, puno parade je bilo, a malo je toga napravljeno – rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HNS-a Petar Baranović.

– Svejedno, nećemo biti cinični kao što su bili cinični neki velikani šibenske politike kad smo mi dobili mandat za vođenje grada, kada su prebrojavali pješačke prijelaze i pločnike koje smo napravili, mada bih bio sretan da su u ovih osam mjeseci napravili toliko pločnika i pješačkih prijeza i drugog posla kojeg smo mi na svom početku bili napravili. Nadamo se da će realizirati barem dio najavljenog – rekao je Baranović.

Najavio je da će HNS i dalje biti korektna opozicija. Jutrošnjom konferencijom, kako je rekao Baranović, otvorili su sezonu praćenja i kritike poteza gradske vlasti. HNS do sada nije javno istupao, rekao je Baranović, nastojeći gentlemanski dati vremena gradonačelniku Željku Buriću da se snađe u novom poslu.

Baranović i predsjednik Gradske organizacije HNS-a Frane Malenica kritizirali su povećanje komunalne naknade za sto posto, te poslovanje Grada u Gospodarskoj zoni Podi.

– Ne bježimo od činjenice da je Šibenik do sada imao najmanju cijenu komunalne naknade od većih gradova, ali je povećanje od sto posto predrastično. To je potez kojem se HNS mora suprotstaviti, jer se i na državnoj razini generalno suprotstavljamo podizanju i uvođenju novih poreza i nameta – rekao je Baranović.

Od gradonačelnika će zatražiti da preispita tu odluku.

Malenica je kritizirao odluku Grada da u Gospodarskoj zoni Podi pod jednakim uvjetima daje prostor proizvođačima koji zapošljavaju desetine i stotine radnika kao i trgovcima koji dolaze prodavati rabljene automobile i upitno je hoće li koga zaposliti. Sajmu automobila na Podima, naime, teren je prodan za pet eura po ‘kvadratu’ koji moraju platiti na rate, u pet godina, dok su svi ostali dosad plaćali jednokratno. Također, kritizirao je i cijenu najma parkirališnog prostora koji se Sajmu daje za samo pet lipa mjesečno po kvadratu.

– To je premalo u odnosu na novac koji je uložen, a tamo se neće otvoriti puno radnih mjesta. I na kraju, kakva je to poruka tvrtkama poput Ivanala, Zagreb Montaže. Gojanoviću i ostalima, koji su na Podima podigli velike hale i zaposlili veliki broj radnika. Prevrijedan je to resurs u zoni za proizvodnju da bi ga dali prema uvjetima kakve je dobio sajam automobila – rekao je Malenica, koji predlaže diferencijaciju cijena kvadrata na Podima, ovisno o djelatnosti, pri čemu bi proizvođači sa sto i više radnika plaćali jedan euro po ‘kvadratu’, a trgovci i slične djelatnosti čak deset eura.  

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI