Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
KULTURA
Četvrto izdanje Supertoona očekuje tisuću filmova iz cijelog svijeta

Četvrto izdanje Supertoona očekuje tisuću filmova iz cijelog svijeta

Otvoren je natječaj za prijave za Međunarodni festival animacije SUPERTOON, koji se drugu godinu za redom održava u Šibeniku. Pritiskom na tastaturu prijenosnog računala na konferenciji za novinare u Press centru HND-a u Šibeniku u petak otvorili su ga organizatori Supertoona Petar Trebotić i Slave Lukarov. Natječaj je otvoren do 4. travnja, a izbor će biti poznat do 15.svibnja.

Supertoon - direktori festivala Petar Trebotić i Slave Lukarov na konferenciji za novinare u Press centru HND-a (Foto: Hrvoslav Pavić)

Supertoon – direktori festivala Petar Trebotić i Slave Lukarov na konferenciji za novinare u Press centru HND-a u Šibeniku (Foto: Hrvoslav Pavić)

– Ovogodišnji 4. Supertoon donosi dosad najbogatiji i najobimniji program na još više festivalskih lokacija. Uz nezaobilaznu scenografiju najstarijeg hrvatskog grada na Jadranu moći će se pod vedrim nebom vidjeti najbolja ostvarenja u protekle dvije godine na polju animacije iz cijeloga svijeta – rekao je Slave Lukarov.

Sudeći prema prošlogodišnjem interesu autora, očekuje se da će u konkurenciji za prikazivanje  naći preko tisuću animiranih filmova u pet kategorija: Kratki animirani film, dječji animirani film, animirani muzički spot, animirana reklama i animirana filmska špica. Od njih će u festivalski konkurenciju, ujedno i u program prikazivanja, ući njih oko 150 ili svaki sedmi koji je prijavljen. Ostali će imati šansu da budu prikazani u popratnim programima festivala.

Trebotić i Lukarov iskazali su posebno zadovoljstvo što su vrijednost Supertoona prepoznali Mininstarstvo kulture, koje je povećalo sredstva za festival za 25 posto, Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija.  Najnužniji proračun festivala, prema programu koji je zasad zacrtan, je 600.000 kuna, od čega Ministarstvo kulture sudjeluje s 50.000 kuna. Održavat će se na šest lokacija u Šibeniku tijekom šest dana, od 27. srpnja do 1. kolovoza.

– Svaki slijedeći Supertoon mora za stepenicu biti bolji od prethodnog – rekao je Lukarov.

Novost ovogodišnjeg izdanja je i širenje projekcija i drugih sadržaja festivala izvan granica Šibenika. – Ideja je da se dio radionica i projekcija odvija tijekom cijele godine diljem Šibensko-kninske županije, a i u drugim dijelovima Hrvatske. U tijeku su pregovori da se skraćena,  trodnevna verzija festivala, nakon Šibenika, predstavi i u Tisnom, Murteru, Vodicama, Skradinu, Kninu i drugim mjestima županije – rekao je Trebotić.

Program skraćene verzije festivala prilagodit će se uvjetima i zahtjevima publike u svakom mjestu posebno, a zajedničke će im biti radionice za djecu i odrasle koje će voditi stručni tim Supertoona, te projekcije najboljih filmova festivala.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI