Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
POLITIKA
Od 1998. do danas umrlo je 30.000 branitelja: ‘Ministarstvo naručuje studije, a branitelji svaki dan umiru’

Od 1998. do danas umrlo je 30.000 branitelja:
‘Ministarstvo naručuje studije, a branitelji svaki dan umiru’

Udruga ‘Prvi hrvatski redarstvenik’ upozorava na veliku smrtnost među braniteljskom populacijom i od Vlade traži hitno djelovanje. Traže da se pokrene javna kampanja kojom bi se branitelje osvijestilo o ovom problemu, te da institucije prevencijom pokušaju smanjiti broj umrlih branitelja.

Udruga Prvi hrvatski redarstvenik - Tomislav Čolak (5)

– Od Ministarstva branitelja uspjeli smo saznati da je završena studija o smrtnosti hrvatskih branitelja i da je od 1998. do 2010. godine umrlo preko 24.000 branitelja, od kojih preko 9.000 od tumora. Prosječna dob umrlih je bila 50,9 godina! Do sada je brojka umrlih prešla 30.000. Tražili smo reakciju Ministarstva branitelja i što dobijamo? Samo nove studije i novo kupovanje vremena, a branitelji svaki dan umiru! – rekao je na konferenciji za novinare u Šibeniku Tomislav Čolak, predsjednik Udruge Prvi hrvatski redarstvenik.

On se požalio da Vlada trenutno ne čini ništa da spriječi pomor među braniteljima. Od 30.000 umrlih njih deset posto ili 3.000 počinili su samoubojstvo, a njihova prosječna dob je tek 38 godina. – Prema podacima Ministarstva branitelji se ubijaju najčešće za vrijeme izbora! Što poduzeti, kad su izbori uvijek, lokalni, parlamentarni, predsjednički, europski, izvanredni – pita se Čolak.
– Tražimo od Ministarstva branitelja kao najodgovornije institucije koja treba skrbiti o hrvatskim braniteljima da hitno reagira, a ne da kupuje vrijeme provođenjem različitih studija. Hrvatski branitelji nemaju vremena čekati rezultate različitih studija, hrvatski branitelji svakodnevno umiru i zanima ih može li se njihova smrt spriječiti, može li se produžiti i spasiti njihov život. Od Ministarstva tražimo da u rješavanje problema smrtnosti hrvatskih branitelja hitno uključi liječničku struku, koja će, ne samo analizirati postojeće stanje, nego predložiti konkretna rješenja – rekao je Čolak.
Požalio se i na vjerodostojnost rezultata dosadašnjih studija. Naime, u njima se pratilo pobolijevanje i smrtnost branitelja među braniteljskom populacijom u odnosu na broj dana provedenih u sastavu oružanih snaga, a ne u odnosu na broj dana provedenih na bojištu, tako da su isti koš stavljeni ljudi koji su rat proveli u uredu i oni koji su bili na bojištu. Isto tako, studije su rađene  prema broju dana provedenih u bolnici. Jedna je rađena u vremenu kada su oboljeli od PTSP-a morali ležati u bolnicama i dokazivati svoje oboljenje, pa je ispalo da je najveći broj branitelja bio hospitaliziran zbog mentalnih poremećaja.
– Svi podaci već postoje, kako iz domaćih tako i iz svjetskih istraživanja. Tražimo hitno reagiranje, a ne kupovanje vremena – rekao je Čolak.
Udruga Prvi hrvatski redarstvenik traži da Ministarstva branitelja zajedno s Ministarstvom zdravstva konačno pokrene javnu kampanju kojom bi se branitelje osvijestilo ovom problemu. Traži da se se institucije uključe i da prevencijom pokušaju smanjiti broj umrlih branitelja.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI