Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Murterini ne žele tunogojilište generala Gotovine u svom dvorištu

Murterini ne žele tunogojilište generala Gotovine u svom dvorištu

Viktor Banov, Mateja Bašić i Mate Skračić na konferenciji za novinare u Šibeniku (Foto: Hrvoslav Pavić)

Viktor Banov, Mateja Bašić i Mate Skračić na konferenciji za novinare u Šibeniku (Foto: Hrvoslav Pavić)

Nezavisni vijećnici Mate Skračić i Viktor Banov, zajedno sa SDP-ovom predsjednicom Općinskog vijeća Matejom Bašić, na konferenciji za novinare u Šibeniku su govorili o teškoćama funkcioniranja općinske vlasti u Murteru, gdje koalicija HDZ-HSS ima načelnika, a SDP i nezavisni većinu u Općinskom vijeću. Govoreći o nedavnom odbijanju izmjena i dopuna prostornog plana vijećnici su istaknuli kako su bili prisiljeni dati do znanja HSS-u u Murteru da neće podleći pritiscima i ucjenama.

– Uspjeli smo se othrvati tzv. ciljanim Izmjenama i dopunama Prostornog plana koje su napravili u interesu pojedinaca i interesnih skupina, a nauštrb javnom interesu. Pokazalo se da je to vruća tema oko koje se vrti veliki kapital. Izazvane su burne reakcije i pokazao se velik interes građana. Sada kada smo došli do zida, dajemo posljednju šansu načelniku da surađuje s vijećem, a ako budemo izigrani, neće biti dobro. Načelnik mora shvatiti da nakon 13 godina u Općinskom vijeću prvi put nema većinu, da općinsko vijeće može srušiti načelnika kod izglasavanja proračuna, a da on vijeće ne može. Pokazali smo dobru volju i glasovali za proračun za tekuću godinu i sada pozivamo drugu stranu da krenemo zajednički raditi na dobrobit Murtera – rekao je Mate Skračić.

Novinare je zanimala i sjednica Općinskog vijeća Murtera na kojoj se u ponedjeljak ujutro davalo mišljenje na konačni prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana Šibensko-kninske županije. Od Vijeća je Županija zatražila mišljenje jer izmjenama i dopunama prostornog plana na području otoka Balabra i Sita predviđa tunogojilišta na čak 20 hektara, gdje bi kaveze za tune postavila tvrtka u suvlasništvu generala Ante Gotovine. Negativno mišljenje na Gotovinine tune vijeće je donijelo jednoglasno.

– Izrazili smo negativno mišljenje, uz primjedbu da na području naše općine ima drugih pogodnijih mjesta za postavljanje tunogojilišta. Naime, stanovništvo i vlasnici otoka Sit, Balabra i drugih požalili su nam se na dosadašnja loša iskustva s takvim tunogojilištima. Njih o namjeri postavljanja tunogojilišta nitko obavijestio. Radi se o velikoj površini kojoj se od smrada ne može nitko približiti, a u podmorju i na obali okolnih otoka zamjetne su velike količine ulja i crne mrlje. Svaki život u moru, a posljedično i turizam i sve ostale djelatnosti na velikom području su onemogućene – rekao Skračić.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI