Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
POLITIKA
Milanović u Mostaru o EU i BiH: S ovom zemljom se šuta i napucava, što svjesno, što nesvjesno… već sto godina

Milanović u Mostaru o EU i BiH:
S ovom zemljom se šuta i napucava, što svjesno, što nesvjesno… već sto godina

Predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović (foto: Facebook)

Premijer Zoran Milanović danas je posjetio Mostar gdje je s predsjednikom Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom obišao zgradu Hercegovačko-neretvanske županije koja je bila zapaljena. Milanović je onda bio i u sjedištu HDZ-a BiH koje je također oštećeno u prosvjedima, a gdje ga je dočekao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Na internetskim stranicama Vlade RH je objavljeno priopćenje (link) o posjetu premijera Milanovića Mostaru kao i audio zapis tamnošnjih izjava za medije, od kojih dio izdvajamo.

‘Ja sam došao smiriti strasti’

– Ja sam danas sretan čovjek, jer u posjet mi je došao dragi prijatelj iz prijateljske Hrvatke, članice Europske unije. I sam dolazak gospodina Milanovića je glas Europe ovdje u našoj Bosni i Hecegovini. Mi smo poluzvanično susret napravili, bez nekog teškog protokola. Ukratko smo u ovom kratkom vremenu obišli dvije tri lokacije da se jednostavno vidi šta se tu dešavalo. Nadam se da će vrijeme pokazati zašto je to došlo ovdje, zašto je na kraju izabran i Mostar da se u njemu to desi. Hvala dragom Bogu nije prešlo u neke međunacionalne sukobe. Ovaj grad je prepun rana iz prošlosti i sigurno mu niti jedna nova rana ne bi bila dobrodošla. Nikakav politički poen ne može biti opravdanje za ovo šta se izdešavalo, a vrijeme će pokazati tko je sve ovo organizirao – ustvrdio je Bevanda.

A onda je nakon Vjekoslava Bevande dao izjavu za medije gost iz Hrvatske Zoran Milanović, s nizom zanimljivih navoda, u kojima i kritizira politiku EU-e prema BiH, te još ponešto…

– Hvala Vjekoslave. Ovo je uvijek vrijeme, i ovakve situacije su uvijek vrijeme za potpaljivanje niskih strasti. Ja sam došao smiriti strasti. Ne govoriti o unutarnjepolitičkim stvarima BiH: tko je prosvjedovao, zašto, s kojim motivima. To je uvijek od zemlje do zemlje, drukčije. Došao sam u stvari podići strasti za jednu drugu temu, a to je europska putanja BiH. Ovo što se dogodilo, gledam to ipak kao stranac, kao čovjek sa strane, i zbog ekonomskog beznađa, sirotinje bijesa ljudi… On je uvijek opravdan. Uvijek će ga netko i zlorabiti. I po tome je Bosna i ista i drukčija od drugih država. Međutim, ovo se možda ne bi dogodilo da je Europska unija, čija je sada i Hrvatska član, imala jasniju i koherentniju politiku što ovdje želi – ustvrdio je hrvatski premijer.

BiH kao lopta koja se napucava

Potom je dodatno prozvao odnos prema BiH od strane EU-e, koristeći pritom i neke sportske termine pri kojima je BiH u ulozi lopte.

– S ovom zemljom se šuta i napucava, što svjesno, što nesvjesno. Što namjerno, što iz neznanja, već sto godina. Vidjeli smo što se ovdje događalo. I šansa da se opet dogodi nešto tako dramatično s globalnim posljedicama ne postoje. Ali postoje šanse da se loše stvari dogode u državi. A to se događa. Ako želimo pomoći kao EU, čija je Hrvatska danas jedna članica, ni manje ni više. Ovdje ne govorim u ime EU, nego kao hrvatski premijer. Onda moramo pomoći državi da naprosto dobije neku nadu i perspektivu što će biti sutra. Odnos EU je odnos nezainteresiranosti. Ne bih rekao zlobe ili zle namjere, nego – nezainteresiranosti koja proizlazi iz nezainteresiranosti. Iz neznanja – oštar je bio premijer Hrvatske, članice EU-e.

U nastavku je obećao kako će se on založiti da BiH ‘dobije perspektivu’.

– BIH po meni, i za to ću se zalagati, treba dobiti jasnu europsku perspektivu, a ne da se cjepidlači oko marginalnih strani, oko izmjena, propisa, ustava, zakona… a što BIH u ovim uvjetima ne može postići, jer je zato potreban konsenzus. To ne ide na silu. I ako država ne dobije jasnu europsku perspektivu oko kandidata, pregovora, to može trajati dugo. Duže nego u Hrvatskoj. Ovakve stvari će se ponavljati. E to je isto hrvatski interes, da se ovakve stvari ne ponavljaju. Ne samo Hrvatima, nego i drugim narodima u BiH. Zato ću se zalagati kao hrvatski premijer. To sam rekao i u sličnom kontekstu u Albaniji. Albanija je mala država. Nije bogata, većinski je muslimanska. I nikako da dobije status kandidata u EU. A bila je dobra za NATO još prije pet godina. To je kontradikcija – kazao je predsjednik Vlade RH u Mostaru.

A slično je i u BiH…

Mostar bliži od Sarajeva

– Ljudi to vide, osjećaju i zbog takvih stvari su frustrirani, a onda od frustracije do bijesa i mržnje uvijek treba samo malo. Dakle to je moja poruka ovdje. Ne mogu to promjeniti preko noći. Ne znam hoću li uspjeti. Ali ova zemlja ovakva nema šanse ako ne počne, jedan brz, ali strogo kontroliran uvjet prilagođavanja europskim kriterijima, ali kroz status. No to što BiH trenutno ima – to je ništa. Tražiti od BiH da promjeni svoj insitutucionali okvir koji je star 20 godia nije realno, zato što za to ne postoji konsenzus. Prihvatimo BiH takvu kakva je. Nije savršena, nema najbolji ustav, ali podsjetit ću da u EU ima još barem jedna država koja ima sličan model, u kojoj se zna da predsjednik ili predsjednica mora biti te vjere, potpredsjednik druge vjere ili druge nacije. To nije dobro. A to je u trenutku je jedino moguće. I s tim živimo. I to je realnost. I pokušat ću učiniti sve da ljude u EU zainteresiram za situaciju ovdje. Kad plane vatra, i kad se to pojavi na CNN-u, Al Jazeeri ili SKY-u onda interes postoji. Već sutra, ako bude mirno, već nikoga neće biti briga za Bosnu i Hercegovinu. Tu smo zato mi… – kazao je Milanović.

Onda je upitan i zašto je došao u Mostar, a ne Sarajevo. Odgovorio je kako je to zato jer je Mostar bliži, te zato jer je Mostar ‘izrazito miješana sredina’.


VEZANE VIJESTI