Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
IZDVOJENO
Kad se izgradi igralište za pse – komunalni redari i policija počinju s ‘edukacijom’ vlasnika kućnih ljubimaca

Kad se izgradi igralište za pse – komunalni redari i policija počinju s ‘edukacijom’ vlasnika kućnih ljubimaca

Grad Šibenik je odlučio investirati 60.000 kuna u uređenje igrališta za pse u Rokićima i za desetak dana će 550 četvornih metara biti ograđeno dva metra visokom žicom.

Grad Šibenik je odlučio investirati 60.000 kuna u uređenje igrališta za pse u Rokićima i za desetak dana će 550 četvornih metara biti ograđeno dva metra visokom žicom. Nakon otvaranja, komunalno redarstvo i policija će po čitavom gradu krenuti u zajedničku akciju kažnjavanja vlasnika kućnih ljubimaca koji ne kupe izmet za njima, ne vode ih na uzici ili ih šetaju na površinama koje nisu za to predviđene.

Na ovom mjestu će se igrati psi koji su dosad uneređivali uređene, javne površine (perivoje, parkove, cvjetnjake, dječja igralištima i sl.) (Foto: Hrvoslav Pavić)

Na ovom mjestu će se igrati psi koji su dosad uneređivali uređene, javne površine (perivoje, parkove, cvjetnjake, dječja igralištima i sl.) (Foto: Hrvoslav Pavić)

Prvo šibensko igralište ovakve vrste izazvalo je negodovanje stanara ulice Put Rokića koji su tražili hitnu obustavu radova. Prigovore kako igralište za pse nije prioritet, kako se boje neugodnosti za sebe i djecu, širenja zaraznih bolesti i skupljanja pasa lutalica, gradonačelnik dr. Željko Burić je odbacio, uvjeravajući ih da se nemaju čega bojati, da je Šibenik europski grad i da se moramo početi europski i ponašati.

– Grad Šibenik će na svom prostoru izgraditi jedno moderno i funkcionalno igralište za pse kojega do sada u gradu nije bilo, a kojeg imaju brojni hrvatski gradovi. Nadzor nad korištenjem i održavanjem prostora će obavljati komunalni redari, a dobrodošli su i svi predstavnici udruga koji ovom pilot-projektu mogu i žele dati doprinos kako bi što bolje funkcionirao – rekao je gradonačelnik dr. Željko Burić.

–  Na ovaj način ćemo započeti s uvođenjem reda i učenjem kulturi držanja kućnih ljubimaca. Ako se vaš strah pokaže opravdanim i za tri mjeseca budete imali primjedbe na račun higijene na tom igralištu, opet ćemo se sastati. Ali ja vam garantiram da neće biti potrebe za tim – umirio je gradonačelnik stanare.

Igralište će biti uređeno na šljunčanom platou površine 22 metra sa 25 metra, bit će ograđeno žičanom ogradom visoko. Bit će gotovo za desetak dana i koštat će 60.000 kuna.

Ova akcija gradske uprave samo izgleda kao bespotrebno trošenje novca građana u korist vlasnika sve brojnije pseće populacije koja gradom šeta bez uzica i izmetom onečišćuje sve javne površine, pretvarajući grad u veliki pseći nužnik. Upravo suprotno, barem prema onom što na upit Tris-a poručuju iz gradske uprave – igralište za pse se gradi ‘prije svega zbog edukacije brojnih vlasnika kućnih ljubimaca i činjenice da postoji veliki broj pritužbi građana na njihovo ponašanje na javnim površinama’.

– Da biste mogli zabraniti njihovo kretanje na određenim lokacijama i kažnjavati ih, morate im s druge strane osigurati mjesto na kojem se mogu okupljati. Nismo preslikali ničiji koncept, ali je činjenica da gradovi poput Zagreba, Rijeke i dr. imaju već ovako uređene javne površine što se pokazalo ispravnim konceptom. Neki priobalni gradovi, pa i manja turistička mjesta imaju i ograđen plažni prostor za navedenu namjenu, što je svakako dobro jer im (vlasnicima s ljubimcima) onda možete s druge strane zabraniti pristup na ostale plaže – kažu u gradskoj upravi.  Činjenica da na dječjim igralištima ima izmeta kućnih ljubimaca za gradsku upravu je dokaz da je potrebno izgraditi igralište za pse, kako biste im sutra mogli zabraniti kretanje na lokaciji dječjih igrališta.

Do sada se vlasnike pasa s lopaticom i vrećicom u rukama nije moglo vidjeti, a rezultate njihove ljubavi prema životinjama Šibenčani su nosili na cipelama.

Do sada se vlasnike pasa s lopaticom i vrećicom u rukama nije moglo vidjeti, a rezultate njihove ljubavi prema životinjama Šibenčani su nosili na cipelama.

Otvaranjem ovog igrališta pojačat će se kažnjavanje nepropisnog držanja kućnih ljubimaca na javnim površinama u gradu.

– Komunalni redari svakodnevno izlaze na teren i u protekloj su godini izvršili na desetke uviđaja koji se odnose na vođenje pasa bez povodca. Problem predstavlja legitimacija vlasnika, budući da ovlaštenje za legitimaciju imaju samo djelatnici policijske uprave, odnosno policajci. Upravni odjel za komunalne djelatnosti sljedeći tjedan započinje s pilot projektom u kojem će kontakt policajac obilaziti staru gradsku jezgru u ranim jutarnjim satima, kada neodgovorni vlasnici uglavnom izvode svoje pse – poručuju iz Grada.

Napuštene i izgubljene pse hvatat će As Eko, koji će s njima postupati prema odredbama Zakona o zaštiti životinja.

Napuštene i izgubljene pse hvatat će As Eko, koji će s njima postupati prema odredbama Zakona o zaštiti životinja.

Propisi o kućnim ljubimcima u čiju se provedbu od slijedećeg tjedna uključuje i policija:

‘Držatelj psa kada ga izvodi na javnu površinu dužan je sa sobom nositi pribor (lopatica, metlica i pvc vrećica) i odmah očistiti javnu i drugu površinu koju pas zagadi. Po ulicama i drugim javnim površinama držatelj je psa dužan voditi na uzici, a opasne i moguće opasne pse na uzici i s brnjicom na glavi. Držanje i nabava opasnih i moguće opasnih pasa regulirano je Pravilnikom o opasnim psima.Zabranjeno je voditi psa po uređenim, javnim površinama (perivojima, parkovima, cvjetnjacima, dječjim igralištima i sl.), a naročito je zabranjeno uvođenje pasa u prostore Perivoja Roberta Visianija i Perivoja Luje Maruna, te zelene površine Obale dr. Franje Tuđmana, Obale palih omladinaca i ispred zgrade Županijskog i Općinskog suda u Šibeniku. Zabranjeno je kupanje pasa na plažama i drugim mjestima gdje se kupaju ljudi… Ova Odluka se ne primjenjuje na pse koje drže odgovarajuća državna tijela Republike Hrvatske.’ Prekršiteljima će komunalni redari pisati mandatne kazne u iznosu od 300 do 500 kuna.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI