Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
POLITIKA
Vrhovni sud RH odlučio: Josip Perković mora u Njemačku!

Vrhovni sud RH odlučio:
Josip Perković mora u Njemačku!

perkovic-josipObavještajno-politička i pravosudna trakavica kodnog imena “Lex-Perković”, konačno se primiče kraju. Danas je Vrhovni sud RH objavio odluku, donesenu na sjednici Vijeća održanog još 17. siječnja,  kojom se potvrđuje prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu o obligatornom izručenju bivšeg šefa hrvatske UDBE Josipa Perkovića Njemačkoj. Perkovića se traži, temeljem europskog uhidbenog naloga, zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića još 1983.g. na teritoriju SR Njemačke. Žalbe Državnog odvjetništva RH i Perkovićevog odvjetnika Ante Nobila, Vrhovni sud je odbacio i proglasio neosnovanim. (Priopcenje_VSRH_Kz-eun-2-14-an)

Vrhovni sud, kao i prvostupanjski ŽS u Zagrebu, ocjenjuje da u ovom slučaju, iako to nije odlučno za stav VS, nije nastupila zastara, na što se pozivao odvjetnik Nobilo, a kako se radi o kaznenom djelu ubojstva, sud smatra da treba primjeniti zakonsku odredbu koja zahtijeva izručenje po EUN-u ako zastara nije nastupila u državi koja zločin procesuira.  U obrazloženju Vrhovnog suda odbacuje se i prigovor Josipa Perkovića da u Njemačkoj ne bi imao “pošteno suđenje”, jer za to nisu pruženi nikakvi valjani ni uvjerljivi dokazi, pa sud taj prigovor ne ocjenjuje vjerojatnim.

Izručenje bivšeg visokopozicioniranog djelatnika UDBE i glavnog Tuđmanova sukreatora hrvatske obavještajne zajednice, može se očekivati za desetak dana. No, s obzirom da je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio već sutra podnijeti ustavnu tužbu, samo Ustavni sud bi eventualno mogao svojom odlukom dovesti u pitanje postupak izručenja temeljem europskog uhidbenog naloga. Od Ustavnog suda Nobilo namjerava tražiti privremenu zabranu izručenja do konačne odluke toga suda. Kako prenose neki mediji, Nobilo odluku Vrhovnog suda drži očekivanom, pogotovo stoga što je to isti sastav vijeća koji je odlučio i u slučaju izručenja slovenskih državljana prema EUN-u, ocjenjujući da zastara nije zapreka izručenju .

Koliko za odvjetnika Antu Nobila, odluka Vrhovnog suda nije iznenađenje ni u javnosti, jer su sve okolnosti upućivale na to da pravosudni epilog, nakon svih javnih političko-pravosudnih prijepora na “visokoj razini” ( sudac Ivan Turudić v.s “visoki vladin izvor”) , i ne može biti drugačiji. Da je kojim slučajem Vrhovni sud prihvatio žalbe i osporio odluku prvostupanjskog suda, teško bi ikoga u ovoj zemlji uvjerio da nije podlegao političkim pritiscima( izručenje Perkovića tzv. visoki vladin dužnosnik nazvao je pokušajem državnog udara vodenim pištoljem)…

Odluku je, inače, donijelo vijeće VS RH kojim je predsjedavala sutkinja Lidija Grubić Radaković, a članovi su bili suci Zdenko Konjić i Marin Mrčela.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI