Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
POLITIKA
Ured dobrodošlice: Potencijalni povratak 4 milijuna Hrvata ili ‘dobrodošli – bolje se snašli’?

Ured dobrodošlice:
Potencijalni povratak 4 milijuna Hrvata ili ‘dobrodošli – bolje se snašli’?

667px-Dobro_došli_-_Zagrebačka_županija

– Što je potrebno znati prije konačnog povratka u Republiku Hrvatsku? S kakvim korisnim informacijama valja raspolagati? Što očekivati? Koji su prvi koraci nakon odluke o povratku? Temeljem čl. 56. i 57., Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, te nastojeći učiniti sve da našim iseljenicima put povratka u domovinu bude bez prepreka i da korak u tom smjeru bude lagan, unutar Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ustrojen je Ured dobrodošlice – ovako se službeno pojašnjava razlog za otvaranje Ureda dobrodošlice pri Vladi RH.

Unatoč u naravi opravdanim razlozima za postojanje takve službe, otvaranje novog ureda pri državnom aparatu koje pritom ima i ljupki naziv poput Ureda dobrodošlice, kod mnogih u Hrvatskoj nije naišlo na dobrodošlicu. Nekima se to učinilo osobito apsurdnim u uvjetima tzv. štednje i vremenima u kojima više Hrvata ide obrnutim smjerom – napušta domovinu u potrazi za poslom.
– Dobrodošli… bolje se snašli… – šale se neki na račun novih zapošljavanja na državnim jaslama.

Dođite. I ponesite novac.

Drugi pak upozoravaju kako Hrvati u dijaspori više nisu tako naivni kao prije dvadesetak godina, kada ih se pompozno pozivalo da se vrate u domovinu. I ponesu svoj novac. Sto milijardi dolara je iz dijaspore u Hrvatsku došlo u protekla dva desetljeća, navodno su izračunali u Svjetskoj banci. Premda je pomoć matičnoj domovini sada potrebna gotovo kao i u prvim danima Domovinskog rata, teško je očekivati sličan povratničko-ulagački žar među iseljenicima kao u tim vremenima. Baš zato je potreban Ured dobrodošlice, tvrde njegovi zagovornici.

– Olakšati povratak, snalaženje i integraciju iseljenih Hrvata u cjelokupan državni sustav Republike Hrvatske – glavna je zadaća Ureda dobrodošlice, koji uspješno pomaže u rješavanju mnogobrojnih pitanja:  kako zatražiti hrvatsko državljanstvo, ishoditi osobne dokumente, registrirati vozilo, riješiti priznavanje inozemne svjedodžbe ili diplome. U okviru Ureda dobrodošlice pružaju se i informacije o carinskim povlasticama pri uvozu predmeta kućanstva i gospodarskog inventara kod povratka i useljenja u Republiku Hrvatsku, te o poreznim olakšicama za hrvatske povratnike/useljenike, fizičke i pravne osobe, pri njihovom nastanjenju i stupanju u poslovni odnos u Republici Hrvatskoj  – vele u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u okviru kojeg se nalazi i Ured dobrodošlice (ured-dobrodoslice@hrvatiizvanrh.hr).

Državni ured za za Hrvate izvan Republike Hrvatske je inače utemeljen prije godinu i pol, a u okviru njega je predviđeno zapošljavanje 59 zaposlenika kojima je na čelu predstojinica Daria Krstičević. Uredom dobrodošlice, kako se ističe na internetskim stranicama  http://www.hrvatiizvanrh.hr/ , upravljat će Ivana Perkušić, voditeljica Ureda dobrodošlice.

Četiri milijuna potencijalnih povratnika

Predstojnica Daria Krstičević

Predstojnica Daria Krstičević

– Skoro 4 milijuna Hrvata živi izvan granica Republike Hrvatske. Ogroman je to i neprocjenjiv potencijal – ljudski, gospodarski! Donošenjem  Zakona koji predviđa jačanje međusobnih gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, obrazovnih, sportskih i drugih veza te osnivanjem  Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, svima Vama koji živite izvan granica Lijepe naše, Republika Hrvatska je poslala jasnu i nedvosmislenu poruku: Želimo jačati naše zajedništvo, graditi suradnju na načelima uzajamnog povjerenja i poštovanja, graditi partnerske odnose na institucionalnim temeljima. Veliki je to iskorak. Dvadeset godina nakon hrvatske neovisnosti stvorene su temeljne pravne i institucionalne pretpostavke za izgradnju sustavne i učinkovite suradnje. Skrb za Hrvate izvan Republike Hrvatske  sastavni je dio unutarnje i vanjske politike. Naš strateški cilj  je očuvanje, jačanje i razvoj hrvatskog zajedništva te gospodarski i opći napredak, kako Hrvata u domovini, tako i Hrvata koji žive u drugim zemljama – ističe predstojnica Daria Krstičević.
Valja pričekati kako bi ustanovili kakav će učinak imati djelovanje tog ureda, te srodnih organizacija: Hrvatske matice iseljenika, nedavno osnovanog  Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i nekih drugih institucija pri državnom aparatu koji bi se trebali baviti sličnim poslovima. Na žalost, u ovim uvjetima bi bilo korisno i osnivanje svojevrsnog Ureda za sretan put, namijenjenog onima koji iz Hrvatske odlaze u Kanadu, Australiju itd. Bilo kako bilo, u Uredu dobrodošlice dakle imaju prostora za djelovanje: u svijetu je gotovo 4 milijuna Hrvata – četiri milijuna potencijalnih povratnika u matičnu zemlju.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI