Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
KULTURA
Oriana Kunčić (Foto: Ante Filipović Grčić)

Oriana Kunčić, prva Hrvatica članica žirija u povijesti Berlinalea

Oriana Kunčić (Foto: Ante Filipović Grčić)

Šibenska glumica jedna je od pet članova žirija u kategoriji ‘Shooting Stars’ na čuvenom Berlinskom filmskom festivalu.

Oriana Kunčić (Foto: Ante Filipović Grčić)

„U toj se kategoriji bira deset najboljih i najperspektivnijih europskih glumaca, to je priznanje koje je Zrinka Cvitešić osvojila 2010., a Marija Škaričić godinu kasnije“, objasnila nam je šibenska glumica i casting direktorica Oriana Kunčić, prva hrvatska filmska djelatnica koja je angažirana u žiriju na Berlinaleu.

Oriana Kunčić,  jedina hrvatska casting direktorica i jedna od rijetkih stručnjakinja u regiji za baš to specifično područje fimske pretprodukcije, u berlinski je žiri pozvana zahvaljujući preporuci i lobiranju Ivane Ivišić iz Hrvatskog audiovizualnog centra, članice organizacije European Film Promotion. Uz Orianu, u žiriju su još i norveški glumac Anders Baasmo Christiansen, njemačka redateljica Hermine Huntgeburth, britanski filmski kritičar i novinar Charles Gant te luksemburški producent Jani Thiltges.

„Žiri se već sastao u Hamburgu, gdje smo odabrali ovogodišnje dobitnike nagrade ‘Shooting Stars’. Puno je tu lobiranja, a i veliku prednost imaju glumci koji su odigrali ulogu u filmu koji se nalazi u službenom festivalskom programu. Nažalost, ove godine nagradu neće ponijeti nijedan hrvatski glumac, posebno mi je žao zbog Gorana Bogdana koji je ostvario odličnu ulogu u ‘Sonji i biku'”, otkriva glumica, koja je u zadatak dobila da pogleda 28 filmova, napravi vlastiti izbor potencijalnih kandidata i elaborira ga pred ostalim članovima žirija.

Nagrada „Shooting Stars“ nastala je na inicijativu orgranizacije European Film Promotion, koja se u sklopu Berlinskog filmskog festivala dodjeljuje već sedamnaest godina. Upravo se ova kategorija Berlinalea pokazala važnom startnom platformom za mnoga glumačka imena, između ostaloga i za Daniela Craiga te Rachel Weisz.

Oriani Kunčić čast da bude u žiriju nije slučajno dodijeljena. Šibenska glumica je, naime, kao casting direktorica na Berlinale pozvana već četiri puta i to kao članica produkcijskih ekipa u filmovima „Na putu“, „Storm“, „Obrana i zaštita“ te „Grbavica“ (film Jasmile Žbanić koji je 2006. i osvojio glavnu nagradu u Berlinu, „Zlatnog medvjeda“). „U prvoj polovici veljače odlazim na Berlinale, gdje me, iako je moj žiri već odradio odabir nagrađenih, čekaju brojne obveze, od raznih prezentacija do susreta s casting direktorima i glumcima“, rekla nam je na kraju Oriana Kunčić.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI