Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
KULTURA / POLITIKA
Hollywood, surfanje, California dreaming

Hollywood, surfanje, California dreaming

Piše: Ante Deković - Kad živite gotovo devet godina u Los Angelesu, a taman ih toliko brojim, naviknete se na golu istinu da život ovdje nije “hollywoodski”, odnosno onakav kakvim ga gledate na velikom i malom ekranu. Ako ste vjerovali da se u LA-u sudarate svakodnevno s hollywoodskim zvijezdama...

Piše: Ante Deković

IMG_8251

Kad živite gotovo devet godina u Los Angelesu, a taman ih toliko brojim, naviknete se na golu istinu da život ovdje nije  “hollywoodski”, odnosno onakav kakvim ga gledate na velikom i malom ekranu. Ako ste vjerovali da se u LA-u sudarate svakodnevno s hollywoodskim zvijezdama na ulici, jako ste se prevarili. Ma kako vam se činilo nevjerojatno, ali ovdje čovjek živi svoj život kao svugdje na svjetu. Bilo to u Los Angelesu, Šibeniku ili Berlinu. Ma gdje živjeli, ma koji vas grad vezao privremeno ili trajno, svugdje možete imati svoj svakodnevni izazov. Ali, da, ponekad se dogodi, posve  neočekivano, da vas stjecaj okolnosti i prilika doista podsjeti da ste baš u tom fantazmagoričnom Hollywoodu, baš u toj Californiji o kojoj svi pričaju kao prvorazrednom doživljaju.

Kad mi dozvoli posao i vrijeme, znadem ustati u rano jutro, uzeti dasku pod ruku i krenuti na  surfanje.   More , čija se temperatura cijele godine ne diže iznad 20 stupnjeva, ovih je dana bilo ubičajeno, zimski hladno. Prikladno siječnju, svega  10 stupnjeva. Bez odjela, nije bilo ni pomisli zaroniti u more.  Svejedno me mamilo. Otišao sam na plažu i zatekao gomilu ljudi i  kamiona s opremom,  što je bio pouzdan znak da se na toj lokaciji nešto snima, film, tv serija, reklama.

A snimao se novi film “oscarovca” Edwarda Zwicka. Zwick je poznat po svojim uspješnicama kao šta su Legenda o jeseni,  Posljedni Samuraj te Krvavi dijaman,  a Oscara je dobio kao producent filma Shakespeare in Love (Zaljubljeni Šekspir) za najbolji film godine. Zwickow novi film pod imenom „Pawn Sacrifice“ govori o legendarnom šahisti Bobyju Fisheru koji se priprema za čuvenu partiju protiv Rusa Borisa Spasskya 1972.  Fishera glumi Tobey Maguire, koji je široj publici najpoznatiji po ulozi superheroja Spidermana, a  Borisa Spasskya glumi Liev Schreiber, poznat po ulogama u filmovima  Otkupnina, Sfera, Vrisak, Salt i ulozi mutanta negativca Sebretootha u Marvelovoj adaptaciji X-Man Origins: Wolverine.  Kako se radnja događa ranih 70-ih, plaža je bila prepuna surfera i djevojaka u kostimima iz tog vremena, a na parkingu je stajao orginal automobil s početka 70-ih, pravi oldtimer za današnje doba. Snimanje masovnih scena na plaži je uvjek bolje odraditi zimi, jer nema prevelike gužve, a i lokacijska dozvola je puno jeftinija.  Moram priznati da nisam nimalo zavidio statistima koji su na 17 stupnjeva morali “filmski uživati“ u kalifornijskom ljetu.  Među njima je bila i “naše gore list”, mlada Spličanka Natalia Ungrina koja se zadnjih dvije i po godina uspješno probija kroz brojne zamke Hollywooda.

Na žalost, valova nije bilo, šta je za ovo doba godine prava rijetkost, a za mene pravi peh. Tako da sam veći dio vremena proveo sjedeći na dasci, promatrajući i  čekajući. Dočekao sam jato delfina koji su mirno prošli pored mene, na svega metar udaljenosti, a njih par, malo podalje, veselo su iskakivali i zaranjali pod more,  zabavljajući i sebe i nas nekolicinu surfera, kao da su i sami htjeli biti uhvaćeni u filmski kadar. A taj šarmantni miks, filma, mora, surfera, vječnog sunca, makar i u siječnju, to zaista  možete doživjeti samo u LA-u, ili za pravo reći u – Hollywoodu…902645_10152014390116461_1318819873_o delfini

20131214_131210 (1)

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI