Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
GOSPODARSTVO
Sindikalist Novosel: Ne odustajemo od sutrašnjeg prosvjeda na Markovu trgu!

Sindikalist Novosel:
Ne odustajemo od sutrašnjeg prosvjeda na Markovu trgu!

Iako je Vlada iz procedure povukla prijedlog novog Zakona o radu,  Sindikati za četvrtak najavljuju prosvjedno okupljanje na Markovu trgu.

Nakon što je početkom tjedna pet sindikalnih čelnika objavilo odluku o prekidu pregovora o novom Zakonu o radu i najavili prosvjede ispred Banskih dvora, Vlada je odgovorila  povlačenjem prijedloga iz procedure. Dakle, u četvrtak, na sjednici Vlade neće se raspravljati o novom Zakonu koji je posvađao dvije suprostavljene strane-Sindikat i Ministarstvo rada i mirovinskog osiguranja.

Da podsjetimo, pet sindikalnih središnjica koje su bile uključene u proces usuglašavanja stavova oko krucijalnog Zakona o radu, osim što su prekinuli pregovore, istupili su i iz Gospodarsko-socijalnog vijeća poručujući time vladajućima kako neće pristati na jednostrano donošenje zakonskih odredbi za koje smatraju da nisu u interesu radnika, a ni posrnulom gospodartsvu neće pomoći. Sindikalisti su se usprotivili i prijedlogu Zakona o povremenim poslovima, a još prije toga i odluci resornog ministra Miranda Mrsića koji pošto-poto nastoji progurati podizanje praga za odlazak u punu mirovinu. Sindikalisti su ujedno od ministra Mrsića zatražili podnošenje ostavke, a Ozren Matijašević je otišao i korak dalje i zatražio ostavku predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Mladen Novosel, predsjednik  Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za portal Tris kaže kako su za odluku o povlačenju prijedloga ZOR-a saznali iz medija, odnosno nikakav službeni dopis o tome nisu dobili.

Bez obzira na ovu iznenadnu odluku Vlade mi ćemo sutra prosvjedovati kako smo i najavili. Na Trgu bana Jelačića okupit ćemo se u 10,30 sati i u povorci krenuti do Markova trga gdje ćemo vladajućima staviti do znanja da se ne slažemo s njihovim namjerama da kroz sporne Zakone provuku odredbe koje idu na štetu radnika. Naše se primjedbe ne odnose samo  na Zakon o radu već i na još druga dva zakona- Zakon o povremenim poslovima i Zakon o mirovinskom osiguranju pa ćemo sve to u četvrtak istaći na prosvjednom okupljanju.

Novi potez resornog ministra Miranda Mrsića sindikalni čelnik Novosel naziva „salto mortale“.

Ministar je unazad nekoliko mjeseci od kada su se pregovori intezivirali u više navrata mijenjao tekst Zakona, odluke, planove… Manipulirao je sa svime i mi mu više ne vjerujemo jer nas je toliko puta izigrao i zato nastavljamo sa svim najavljenim akcijama i pripremama za generalni štrajk.

Ministar Mirando Mrsić odlučio je prijedlog novog Zakona o radu poslati na doradu Europskoj uniji. Novosel kaže kako sindikati neće čekati što će na zakonski prijedlog reći EU, već će aktivno, preko njihove krovne organizacije- Europske konfederacije sindikata, pratiti što se događa i u kojem smjeru ide dorada i usuglašavanje Zakona o radu koji se pretvorio u „kamen spoticanja“.


VEZANE VIJESTI