Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
POLITIKA
Josipa Rimac “puca” na zastupnički mandat Branke Juričev Martinčev(?!)

Josipa Rimac “puca” na zastupnički mandat Branke Juričev Martinčev(?!)

josipavsbranka3

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac medijski je sve intrigantnija. Prema najnovijim informacijama, nova članica Predsjedništva HDZ-a, glavna uzdanica šefa stranke Tomislava Karamarka, ozbiljno “puca” na zastupnički mandat vodičke gradonačelnice Branke Juričev Martinčev. Ta je “zamjena” u igri otkako je Rimac postala dio najužeg stranačkog vodstva, pa njezina kolegica Juričev Martinčev već neko vrijeme s nelagodom čeka poziv iz vrha HDZ-a koji će joj “presuditi”. Prema kuloarskim stranačkim pričama, gradonačelnica Vodica je izložena nevjerojatnim pritiscima da sama, svojevoljno odstupi i situaciju “elegantno” razriješi – ostavkom. No, izgleda da to tako neće ići…

Branka Juričev Martinčev je zamjena za Gorana Pauka, HDZ-ovog šibensko-kninskog župana kojemu izvorno pripada taj zastupnički mandat. Pauk, međutim, nije odlučio, unatoč promjeni zakona, konzumirati istodobno obje dužnosti, župana i zastupnika, pa je kolegici iz Vodica prepustio svoje mjesto. Sve je “štimalo” do završetka svibanjskih lokalnih izbora. No, nakon izbora počelo se ozbiljno ljuljati mjesto Branke Juričev , koliko zbog ambicija Josipe Rimac toliko neko vrijeme i zbog zadarske kolegice Ane Lovrin.

Bivša HDZ-ova ministrica pravosuđa Ana Lovrin, u lipnju ove godine je morala napustiti saborske klupe zbog Milana Jurkovića, koji nije izabran za župana ličko-senjskog,  pa je “utješno” odlučio aktivirati svoj zastupnički mandat na kojemu ga je svojedobno zamijenila Ana Lovrin. Mnogi su vjerovali da će njezin zadarski stranački kolega Božidar Kalmeta nakon izbora za gradonačelnika Zadra, velikodušno klupu u Saboru predati Lovrin. To se, međutim, nije dogodilo, pa su počela spekuliranja da bi Branka Juričev Martinčev trebala odstupiti radi Ane Lovrin, s obzirom da su obje bile na listi HDZ-a u 9. izbornoj jedinici. Zasad od toga ništa, no Branki opasnost sada dolazi, tvrde dobro obaviješteni stranački izvori, iz vlastite županije.

– Znam da je moj mandat zamjenski, ali meni još nitko iz vrha stranke nije rekao da trebam odstupiti, a da li će i kada stranka eventualno drugačije odlučiti, to ne znam- kazala nam je Branka Juričev Martinčev, ne krijući nelagodu što se našla u doista nezgodnoj situaciji licitiranja s njezinim zastupničkim statusom. Branka naglašava da ni iz županijskog vodstva niti iz središnjice nije imala nikakve signale da bi se morala povući i podnijeti ostavku, a što se tiče spekulacija, ništa novo, kaže.

Goran Pauk koji je izborio ovaj zastupnički mandat, ali ga se nije grčevito držao (kao neki drugi!), tvrdi da o tome ništa ne zna. – Moje je da kažem da zamrzavam svoj mandat, a tko će umjesto mene sjesti u tu klupu, odlučuje stranka. Nema tu pritisaka, svi smo mi “vojnici Partije”  i svjesni smo da će biti onako kako kaže vrh stranke. Te priče kolaju otkad je Josipa Rimac ušla u Predsjedništvo HDZ-a, ali, kako vidite, nije se još ništa dogodilo u tom smislu…

Na isti način i šef ŽO HDZ-a Ante Kulušić, izrijekom opovrgava priče o Josipinom preuzimanju Brankinog mandata u Saboru. U stranci, ni u ŽO, ni GO, ni u Središnjici, uvjeravam vas, o tome nije bilo  govora. Sve što mogu reći je da se nešto spominjalo kada je Ana Lovrin morala predati mandat Jurkoviću. Kao vrsna pravnica Lovrin je itekako važna HDZ-u i htjelo se za nju osigurati mjesto zastupnika, pa se u tom kontekstu, s obzirom da dolaze iz iste izborne jedinice, neko kraće vrijeme spominjalo Branku Juričev Martinčev koja je odradila pola mandata. Ali, to je bilo sve. Branka je ostala, Ana je otišla i gotova priča- rezimira Kulušić.

Od Josipe Rimac tris.com je zatražio očitovanje prije više od 24 sata. Odgovor nismo dobili…

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI