Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KULTURA / Sport
Šibenska regata krstaša i Valovi Šibenika – trodnevna fešta mora, brodovlja i jedrenja

Šibenska regata krstaša i Valovi Šibenika – trodnevna fešta mora, brodovlja i jedrenja

regata

Trodnevna svečanost mora, jedrenja i brodovlja sprema se u Šibeniku za sljedeći tjedan: 14. Šibenska regata krstaša i manifestacija Valovi Šibenika održavat će se od petka, 6. prosinca do nedjelje 8. prosinca na šibenskoj rivi i na moru ispred grada. Entuzijasti iz Jedriličarskog kuba Val i prijatelji u suradnji s gradskim i turističkim vlastima, priređuju svojemu gradu ponovno doista bogatu ‘morsku feštu’ kojom se usput prigodno obilježava i blagdan Sv. Nikole, zaštitnika djece, moreplovaca, siromašnih i nemoćnih.

Prema mišljenju mnogih jedriličara sa iskustvom na brojnim međunarodnim jedriličarskim regatama, ova šibenska je zbog  atraktivnosti ambijenta u kojem se odvija (u morskom ‘dvorištu’ stare šibenske jezgre i šibenskom kanalu) ‘jedna od najfotogeničnijih i najljepših na svijetu’.
Očekuje se barem 400-ak natjecatelja na oko 40-ak brodova na središnjem natjecanju u subotu, a od kojih neki dolaze čak iz Švedske, te drugih nama bližih zemalja, najavljuju dr. Marin Paić, predsjednik JK Val i  sportski direktor Vala i međunarodni jedriličarski sudac Denis Marinov.

Regata 081

‘S ponistre se vidi regata’

– Posebna ljepota šibenske regate je u tome jer se jedri u akvatoriju šibenske luke, te se odlično može pratiti s rive ili s neke od šibenskih tvrđava, ili sa prozora i balkona kuća i stanova. Upravo je to čini toliko različitom i zanimljivom. Nadmetanje velikog broja jedrilica krstaša u malenom i uskom prostoru kakav je šibenska luka, uz i niz „kurenat“ kojeg stvara ušće Krke, praktično na dohvat ruke gledateljima s rive, doprinosi atraktivnosti natjecanja, a „Šibensku regatu krstaša“ izdvaja kao posebnu i omiljenu među jedriličarima. Drago nam je da ćemo i ove godine upriličiti cijelu manifestaciju na najvišem mogućem nivou. Pozivamo građane Šibenika da nam se pridruže u što većem broju, jer će doista u tri dana manifestacija biti za svakoga po nešto. Još nas treba poslužiti vrijeme: samo da ne bude kiša, ili još gore: kiša i bonaca – kazao je u uvodu predsjednik dr. Paić.
U gradu će se i ranije ozračje regate i Valova Šibenika: izlozi u središtu grada bit će ukrašeni dječjim likovnim radovima malim instalacijama koje prikazuju brodiće i jedrenjake od ambalažnih kutijica, boca, ljuskica oraha, te kaširanih kartonskih kutija, papira u tehnici origamija, kao i velikih drvenih i kartonskih ‘brodova’. U suradnji sa šibenskim Gradskim vrtićima bit će predstavljeni posteri s temama: Od bajbota do cruisera, Kapetan Kuka i njegovi gusari, te Sport.
Inače, u petak je prva regata-natjecanje: od 11 do 16 sati će se odvijati monotip klupsko prvenstvo JKVala.  Format natjecanja će biti monotip regata race ili triple race, a ‘vozit’ će se brodovi Salona 38, a posebnost ove regate je što u njoj smiju sudjelovati uglavnom članovi JK Vala, a u ovom slučaju su ponešto ublaženi kriteriji pa član kluba mora biti kormilar i najmanje dva člana posade, kaže Denis Marinov.

– U subotu je središnji događaj: jedriti  će se Šibenska regata krstaša – po premjerima OPEN i ORC na potezu od rive – šibenski most – Mandalina – mulo Krke. Moguće je i da se odlučimo na to da proširimo regatno polje sve do Zatona, no o tome ćemo više znati i odlučivati uoči regate, s obzirom na vrijeme. Ove godine imamo i novčanu nagradu: pobjednici dobijaju 5000 kuna – kaže Marinov.

Djeca, bajkeri, mažoretkinje, zakuska, glazba…

No dok se jedriličari budu oštrili za jedrenje, na rivi i uokolo nje događat će se mnogo toga. Od ranog jutra će ulicama i rivom buditi Šibenska narodna glazba, bit će punktova sa jelom i pićem koja će se dijeliti građanima, Radio Šibenik će imati poseban program na otvorenom, a u najvećem dijelu programa će biti zastupljena djeca i njihovi kreativni nastupi, a tu će biti i ‘standardni’  Sv. Nikola koji će im dijeliti slatkiše.
Djeca iz vrtića će na rivi imati svoje performanse, a ticat će se ribolova, gradnje drvenih brodova, jedrenja itd., a onda će pristići i šarena povorka  Djeda Mraza u kojoj će biti kočija, bajkeri, mažoretkinje, limena glazba, dječja gradska straža i mnogi drugi. U svakom slučaju, vrlo izgledno je kako neće biti dosadno, a i Šibenčani će imati lijepu priliku boraviti na rivi, što je palo u drugi plan nakon otvaranja šoping cenatara proteklih godina. Srećom, organizatori iz JK Val se ne daju, pa nastoje na sve načine vratiti Šibeniku pomalo zaboravljenu ulogu ‘grada na moru’, koja se zahvaljujući i njima u posljednje vrijeme ponovno počela vraćati. Podsjetimo usput, ‘Valovci’ godinama nižu i izuzetne sportske uspjehe, unatoč vrlo lošim uvjetima prostora (‘baraka’) u kojima djeluju, no to je tema za neko drugo vrijeme.
Nadalje, Zoran Lučić Luce najavljuje i dodjelu priznjanja Valovi Šibenika: JK Val će skulpturu Lane Martinović Čala dodijeliti za najpožrtvovnije spašavanje i traganje na moru koju posljednjih godinu dana, a u kojima je sudjelovao makar jedan jedriličar.

Crkvica Sv. Nikole otvara vrata

sv.nikolaZa sve vrijeme bit će otvorena inače zatvorena crkvica Sv. Nikole, lijepa građevina koja je posljednjih desetljeća gradnjom visokih građevina uokolo njih (zgrada današnje Županije) ostala ‘u sjeni’. Inače,  Sv. Nikolu pomorci štuju diljem svijeta otkad je u 3. stoljeću  taj biskup, kažu predaje, odgovorio na molitve mornara s jednog broda koji se našao u velikoj pogibeljnoj oluji. Mornari su bili spašeni, a od tada naovamo ugled Sv. Nikole među pomorcima je sve veći.
– Unutrašnjost lijepe crkvice, skromne barokne građevine, krasi drveni kasetirani strop oslikan sa 30-ak slika, mahom portreta svetaca i gradskih dobročinitelja u narodnim nošnjama. Ipak, posebno se ističe nekoliko modela jedrenjaka, zavjetnih darova njihovih vlasnika koji dodatno oplemenjuju interijer.
U crkvi su se do nedavno nalazile i najstarije orgulje u Hrvatskoj, djelo Nicolloa Lupinija iz 1640 godine, nakon restauracije smještene u crkvu Sv. Duha. U ovom malom hramu Sv. Nikole, posljednje je počivalište i šibenskog graditelja i klesara Antuna Nogulovića. Današnja zgrada Županije, izgrađena na mjestu nekadašnjeg brodogradilišta, zaklanja crkvicu sa morske strane, dok je sa bočne štiti krošnja stoljetne murve, vjerojatno najstarijeg gradskog stabla.
Iako je crkvica većinu godine zatvorena za javnost, svoja vrata prigodno otvara 6. prosinca, na dan Sv. Nikole. Za sve štovatelje jednog od omiljenih svetaca, ali i ljubitelje starina, to je prilika da ponovo posjete, ili tek upoznaju, ovaj skriveni dragulj kulturne baštine jednog od najljepših gradova Mediterana. JK „Val“ već 14 godina povodom blagdana Sv. Nikole organizira manifestaciju „Valovi Šibenika“ čiji dio je i Šibenska regata krstaša. Za tu priliku crkvica se otvara i upriliči se služenje svete mise. Ove godine pripremili smo i jedan model radioupravljive jedrilice koju ćemo zavjetovati i trajno izložiti u crkvi Sv. Nikole – kažu organizatori.
Detaljnije o programu ove manifestacije, o čijim pojedinostima će se još izvještavati sljedećih dana, možete doznati u ovom Programu ŠRK 2013.


VEZANE VIJESTI