Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Hrvatska obasjana luminima: Obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Hrvatska obasjana luminima:
Obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Diljem Hrvatske obilježava se Dan sjećanja sjećanja na žrtvu Vukovara. Na gradskim trgovima i ulicama koje nose ime ovog gada i pred crkvama pale se svijeće u spomen svim stradalim sudionicima obrane i ostalim žrtvama palim tijekom i nakon opsade Vukovara – grada heroja i simbola hrvatske slobode.

Građani su palili svijeće i na Trgu Republike Hrvatske ispred katedrale s. Jakova u Šibeniku

U samom Vukovaru obilježavanje traje od 10. do 24. studenog, a kolona sjećanja koja će u ponedjeljak proći gradom središnji je događaj spomena na tragični slom obrane i pad grada u srbočetniče ruke. Od 10.30 sati kolona će proći od Gundulićeve ulice preko vukovarske Opće županijske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.  Put je dugačak 5,5 kilometara, a po dolasku na groblje državna, vojna  i druga izaslanstva u 12.35 će položiti vijence i zapaliti svijeće pod središnjim spomenikom, a misa zadušnica za sve poginule i nestale u agresiji i okupaciji Vukovara bit će služena u 13 sati.  Prema najavama iz Grada Vukovara, pripremaju se za dolazak čak sto tisuća ljudi. Unatoč neredima i sukobima koji mjesecima traju zbog postavljanja dvojezičnih tabli na državnim institucijama, ne očekuju se neredi. Naprotiv, očekuju da će Kolona sjećanja biti dostojanstvena, kako to i zaslužuju svi oni koji su živote dali za slobodu Vukovara i Hrvatske.Vukovar - Vodotoranj

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u čitavom Domovinskom ratu, u kojoj je poginulo oko 2500 branitelja i tisuću civila, dok ih je 17.000 ranjeno. Gubici agresora procjenjuju se od 1500 do 10000 vojnika.  Opsada grada od strane Jugoslavenske narodne armije i paravojnih četničkih postrojbi i grupa, potpomognutih od dijela lokalnog stanovništva srpske nacionalnosti, trajala je 87 dana. Bitka je završena porazom  malobrojnih i slabo naoružanih branitelja, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima, odvođenjem u logore i na masovna stratišta, te progonom hrvatskog stanovništva. Još uvijek nisu pronađeni ni identificirani svi ubijeni, tako da se velik broj branitelja i civila još uvijek vodi kao nestali. Iako je bitka bila veliki simbolički gubitak za Hrvatsku, smatra se da je bila ključna za slamanje oštrice velikosrpske agresije.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine odlukom Hrvatskog sabora obilježava se od 1999. godine, kako bi se na dostojanstven i primjeren način odavala počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.


VEZANE VIJESTI