Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
KULTURA / UKRATKO
Iz filma Otac

HAVC:
dva hrvatska filma upravo nagrađena u Chicagu

Iz filma Otac

Hranidbeni_lanac_01

Dva hrvatska filma upravo su osvojila nagrade na 30. Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Chicagu, doznajemo u Hrvatskom audio-vizualnom centru. Nagrađena u dva hrvatska ostvarenja – bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija Otac Ivana Bogdanova, Moritza Mayerhofera, Asparuha Petrova, Rositse Raleve, Veljka Popovića i Dmitrija Jagodina, te Hranidbeni lanac Mateje Bačan Peškir i Lucije Matijević, nastao u Foto kino video klubu Zaprešić.

Kako napominju u HAVC-u, Međunarodni festival dječjeg filma u Chicagu najstariji je američki natjecateljski festival dječjeg filma i obimom programa najveći takve vrste u svijetu. Nagrade u svim kategorijama ravnopravno dodjeljuju tri žirija – djece, mladih i odraslih, a svi filmovi konkuriraju i za glavne nagrade. To je  jedini dječji festival na svijetu koji je službeno priznat od strane Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti, što znači da pobjednici Žirija odraslih u kategorijama najboljeg kratkometražnog igranog i animiranog filma izravno ulaze u kvalifikacije za Oscara.

Festival se održao od 25. listopada do 3. studenog, gdje je američka premijera filmu Otac donijela je odmah i prvu američku nagradu –  za najbolji animirano-dokumentarni film po odabiru Žirija odraslih. Riječ je o omnibusu gore navedene grupe autora. Hrvatski koproducent je Bonobostudio, a do sada je osvojio već preko 20 nagrada na raznim festivalima, ističe se.

Film Hranidbeni lanac dviju mladih autorica Mateje Bačan Peškir i Lucije Matijević, članica Foto kino video kluba Zaprešić, osvojio je Posebnu festivalsku nagradu Kenneth and Harle Montgomery za najbolju dječju produkciju, te je osvojio 2. mjesto od Žirija djece.

Iz filma Otac

Iz filma Otac

Film Otac će idućeg tjedna biti prikazan na 29. Interfilmu – međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Berlinu sklopu festivalske selekcije animiranog filma naziva Vizije, čime konkurira za glavne nagrade.

Inače, HAVC je javna ustanova koju je temeljem Zakona o audiovizualnim djelatnostima osnovala Vlada Republike Hrvatske u svrhu sustavnog promicanja audiovizualnog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj. Posljednjih nekoliko godina proizvodnja domaćeg audio-vizualnog stvaralaštva ‘cvjeta’, i niže brojne uspjehe i priznanja u svijetu i ‘kod kuće’, što je, tvrde mnogi, u znatnoj mjeri posljedica izravnog i posrednog djelovanja HAVC-a.


VEZANE VIJESTI