Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
IZDVOJENO
Obilježavamo blagdan Svih svetih i Dušni dan

Obilježavamo blagdan Svih svetih i Dušni dan

Svi sveti ili Svisveti veliki je katolički zapovjedni blagdan koji se svetkuje 1. studenog, a dan kasnije i Dušni dan.Zapaljene su svijeće i položeno cvijeće pod središnjim križem na gradskom groblju Kvanju u Šibeniku

Groblja su ovih dana u godini puna ljudi koji ih ukrašavaju cvijećem i pale svijeće za pokoj dušama. Simboličkim činom obilaska, paljenja svijeća i stavljanja cvijeća na groblja, iskazujemo svoju ljubav prema svetima i svojim najmilijima kojima upućujemo i svoje molitve. I stanovnici Šibenika i okolice, tradicionalno na ovaj dan posjećuju počivališta. Najteže je onima koji desetljećima tuguju za svojim roditeljima, očevima, supruzima, a ne znaju gdje se nalaze njihove kosti. Takvih je najviše na području Vukovara i njegove okolice.

Blagdanom Svih svetih spominjemo se svih svetaca, ali, i ne samo njih, već i svih onih  koji su za svog ovozemaljskog života učinili velika dobra djela ljubavi prema Bogu i svom bližnjem. U narodu se ovaj blagdan dugo nazivao „Danom mrtvih“ što je posve netočno s obzirom da kršćani vjeruju kako naš život ne završava trenutkom smrti, već je smrt samo prijeazna postaja prema novom životu.

Spomendan mučenicima nije se oduvijek obilježavao 1.studenog. Ovaj je datum odabrao papa Grgur kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhain. Inače, spomendan mučenicima obilježava se sve od 4.stoljeća. Kako navodi Wikipedija,  najprije se obilježavao na području ondašnje Antiohije.Građani uređuju posljednja počivališta svojih najbližih

Inače, 1. studenog se obilježava godišnjica posvete kapele u bazilici svetog Petra relikvijama „Svetih apostola i svih mučenika, svih svetih i ispovijednika i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru u čitavom svijetu“.

Blagdan Svih svetih u Hrvatskoj je i neradni dan. Dušni dan koji se obilježava 2. studenog, osim u katoličkoj crkvi, slavi se i u engleskoj crkvi kao i u mnogim evangelističkim crkvama.


VEZANE VIJESTI