Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
POLITIKA
Zašto britanski Spectrum bez hrvatskog nadzora istražuje podmorje Jadrana?

Zašto britanski Spectrum bez hrvatskog nadzora istražuje podmorje Jadrana?

Kad hrvatski politički prvokategornici putuju svijetom i nude hrvatske prirodne i druge resurse, ima razloga za strah. Nikad ne znate komu i pod kakvim kondicijama će (pro)dati nacionalno bogatstvo, navodno zbog imperativa krpanja proračuna…

Kad hrvatski politički prvokategornici putuju svijetom i nude hrvatske prirodne i druge resurse, ima razloga za strah. Nikad ne znate komu i pod kakvim kondicijama će (pro)dati nacionalno bogatstvo, navodno zbog imperativa krpanja proračuna… A kad zagrabe u rudno bogatstvo, kojega, navodno, u hrvatskom dijelu Jadrana ima u golemim količinama, tada se građani mogu s pravom dignuti na noge. Jer rudna bogatstva pripadaju narodu, zaštićena su Ustavom i ne mogu se “stavljati na dispoziciju” kako političkim nomenklaturama pada na pamet. U Hrvatskoj je, čini se, od kolovoza ove godine, baš ta priča na djelu…

Reprezentativna ministarska postava ovih je dana boravila u Londonu na prvoj hrvatsko-britanskoj investicijskoj konferenciji radi pokretanja priželjkivane ulagačke ofenzive. Htjeli su poručiti Britancima da su njihovi investitori dobrodošli u Hrvatsku, zemlju koja je, kako je rekao optimistični (da ne kažem šaljivi) ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ostavila korupciju iza sebe i zaustavila pad BDP-a, pa je sada kompletno fokusirana na razvoj. Uz pomoć stranih investitora. Domaćih, nemamo. Nije baš da su uvjerili oprezne Britance kako smo mi ulagačka Meka, ali bilo je u Londonu i nekih koji su posvjedočili svoja dobra iskustva i visoku zainteresiranost za investiranje u Hrvatskoj. Recimo, Britanska tvrtka Spectrum Geo Limited, koja je itekako “zagrizla” za eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu Jadrana. Iako naši “stručnjaci” uporno nastoje relativizirati domaće izvore nafte i plina, a neki su (Josip Friščić iz Hrvatske stručne udruge za plin) još 2009. godine proglasili da je cijeli Jadran već uglavnom istražen…

Spectrum troškove pokriva prodajom podataka naftnim kompanijama

Sukladno odobrenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno ugovoru s Ministarstvom gospodarstva, od 15. kolovoza do 15. prosinca ove godine Spectrum će obavljati snimanje seizmičkih podataka u unutarnjim morskim vodama, odnosno teritorijalnom moru i epikontinentalnom pojasu RH radi utvrđivanja zaliha ugljikovodika (nafte i plina…). Da bi umirio javnost, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrijekom je ustvrdio da su svi tako prikupljeni podaci Spectruma isključivo vlasništvo RH, a prema slovu Ustava takvi podaci (o rezervama rudnog bogatstva države) spadaju u red najstrože čuvanih tajni svake zemlje.

Nasuprot tome, predstavnik britanske kompanije Spectrum bez kompleksa je izjavio kako će seizmička snimanja za potrebe RH biti obavljena besplatno, ali će kompanija svoje nemale troškove naplatiti prodajom 2D Multi Client snimki naftnim kompanijama koje će se natjecati za koncesije na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u južnom Jadranu koji Spectrum trenutno snima. Takvo trgovanje s podacima koji su prvorazredan interes Republike Hrvatske, a za račun neke strane kompanije koja na njima zarađuje, nisu samo golema financijska šteta, nego i eklatantno protuustavno djelovanje, koje, kako tvrde pravni stručnjaci, podliježe i kaznenom progonu. Na izravno pitanje Ministarstvu gospodarstva kako je moguće sklapanje ugovora kojim se legalizira trgovina strogo povjerljivim podacima u vlasništvu države, dobili smo odgovor u kojemu se citira članak 41. Zakona o istraživnju i eksploataciji ugljikovodika, koji je, nota bene, ovim ugovorom prekršen!?

karta_3

– Svi geološki, geofizički, geokemijski, ekološki i drugi podaci kao i podaci koji su rezultat analize takvih podataka, podaci o rezervama ugljikovodika, sastavu i uzorcima stijena i minerala koje investitor posjeduje i o kojima stekne saznanja prilikom izvođenja rudarskih radova za vrijeme važenja dozvole i sklopljenog ugovora, isključivo su vlasništvo RH – stoji u članku 41. Zakona.

– Investitor je ovlašten podatke iz stavka 1. ovoga članka koristiti isključivo u svrhu izvođenja rudarskih radova za vrijeme važenja dozvole i sklopljenog ugovora uz obvezu poštivanja tajnosti podataka sukladno odredbama ovog Zakona – kaže Zakon.

A praksa? Odgovore Ministarstva čekali smo danima, dvaput slali požurnice i naposlijetku, umjesto konkretnog objašnjenja dobili citanje zakonskih odredbi. Iz službe za odnose s javnošću, angažmanom glasnogovornika Tomislava Cerovca, saznajemo da je prema Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (NN 94/13) ulagač (IOC) ovlašten koristiti geološke, geofizičke, geokemijske, ekološke i ostale podatke u svrhu izvođenja rudarskih radova tijekom trajanja dozvole, ali uz obvezu poštivanja njihove tajnosti. Zakon je, kažu u Ministarstvu, usklađen s hrvatskim Ustavom i EU Direktivama. U Hrvatskoj, napominju, već postoje primjeri zajedničkih istraživanja podmorja i eksploatacije ugljikovodika, a riječ je o partnerstvu INE i talijanskog AGIP- a iz 1990.g. No, ne kažu da tvrtka Spectrum GL ne obavlja radove u hrvatskom podmorju temeljem Zakona o rudarstvu, a još manje temeljem Zakona o  uglikovodicima, nego prema posebnom odobrenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (od 18. srpnja 2013.g.) koje je doneseno kako bi se ova protuustavna rabota omogućila. Navodno se radovi obavljaju u znastvene svrhe (!?). Nije, kažu, odobreno bušenje istražnih bušotina i utvrđivanje rezervi ugljkovodika, ali što ako upravo te zalihe seizmička snimanja utvrde? Nije li i cijeli posao baš zbog toga? Hrvatska strana za sebe vidi dobrobit od posla sa Spectrumom jer će dobiti dragocjene informacije o nalazištima, s obzirom da rezultate istraživanja britanska kompanija nakon završetka radova mora dostaviti Ministarstvu znanosti. A te će podatke država koristiti kod provođenja javnih nadmetanja za dodjelu koncesija za istraživaje ugljikovodika koje će biti ponuđene potencijalnim investitorima. Dakle, sva korist države za račun eksploatacije njezinog rudnog blaga je u visini koncesije koju će odrediti prema procjeni vrijednosti nalazišta, što će je dati Spectrum? Tko tu diktira tempo i tko od tog posla profitira? Razumije se, onaj tko je podatke seizmičkim snimanjima dobio. Britanci, a ne Hrvatska. Istina, mi nemamo ni potrebnu tehnologiju ni opremu, vjerojatno ni stručnjake za takvu vrst istraživanja. I razumije se da taj posao za nas treba obaviti netko tko sve to ima, a i zainteresiran je za posao. Međutim, baš kako zakon i kaže, tajnost podataka mora biti zajamčena!

Talijani redovito nadziru seizmička snimanja

Multi Client tehnologija primjenjuje se diljem svijeta,  taj je model bio posebno uspješan, ističu u Ministarstvu, u poticanju interesa industrije istraživanja i proizvodnje nafte i prihvatila ga je većina naftnih kompanija. Opasnosti nema, tvrde u Vrdoljakovom ministarstvu, jer 2D Multi-Client snimke ne pokazuju zalihe rudnog bogatstva već strukturu zemljine kore po kojoj se može zaključiti “da li ta struktura ima interesantan prosperitet, što je važno investitorima zbog inicijalnog interesa”. Što sve te kamuflažne riječi znače, ako ne da se iz snimki dade iščitati ima li na određenom području ili nema smisla nastaviti istraživanja glede zaliha nafte i plina?!

Ključna prednost za Hrvatsku, pravdaju se u Ministarstvu, jest da bi taj model seizmičkog snimanja mogao rezultirati stranim ulaganjima u zemlju… uz transparentan i konkurentan postupak dodjele koncesija. Je li to sva korist Hrvatske od istraživanja, pogotovo eksploatacije, njezinog rudnog bogatstva, koje provode strane kompanije?

U Italiji su, prema našim saznanjima, tijekom seizmičkih snimanja koje je također obavljala tvrtka Spectrum, u pravilu na brodovima kompanije bili i talijanski državni dužnosnici, odnosno stručnjaci koji su selektirali podatke i sve što se odnosilo na ugljikovodike proglasili državnom tajnom i izdvojili.

Gdje je djelatnik Hrvatskog geološkog instituta?

Zanimljivo je kako se prije nekoliko mjeseci kada je odobrenje Ministarstva znanosti doneseno (18. srpnja 2013. g.) izrijekom tvrdilo da će prilikom provođenja odobrenih radova na brodu Spectruma u svakom trenutku biti prisutan djelatnik Hrvatskog geološkog instituta, koji će imati uvid u sve provedene radnje i dobivene  podatke, a o čemu je dužan obavijestiti Ministarstvo znanosti… A sada, na naše upite o hrvatskom nadzoru na istraživačkim brodovima, u Ministarstvu kažu: Nemoguće je utvrditi postojanje nakupina ugljikovodika na plovilu 2D snimkama podmorja, to se može utvrditi tek nakon obrade podataka. Iz 2D snimaka se ne mogu kvantificirati rezerve ugljikovodika, već se može zaključiti da zemljina kora ima prosperitet te ukazuje na potencijal i sukladno tome tijekom obrade i tumačenja podataka moguće je dobiti sliku o tome gdje postoje nakupine ugljikovodika. Takvo što je moguće najranije dva-tri mjeseca  nakon što je istraživanje zaključeno, a i tada ništa nije sigurno dok ne započne samo bušenje. Upravo stoga – tvrde “stručne službe” Ministarstva gospodarstva, Vladini dužnosnici nikada nisu na brodovima… Tko tu koga “mulja” i zašto? Kako to da se najprije tvrdi da je na brodovima obvezno prisutan djelatnik Hrvatskog geološkog instituta, a potom da to nije potrebno?

Dakle, sada je bjelodano da na brodovima Spectruma nema nikoga s hrvatske strane i da zapravo nema tko zaštititi podatke o eventualnom pronalasku, osim nafte i plina, potencijalno i urana, berilija, torija… Jer, ta se ležišta, tvrde  nam u Ministarstvu, ne mogu utvrditi seizmičkim snimanjem… Ako nitko s hrvatske strane nije na istraživačkim brodovima, otkud možemo znati da se ne koristi i 3D metoda?

Prema našim saznanjima, a o tomu postoje i pisani dokumenti, južni Jadran je istraživan (brodom Meteor) čak i 3D Multi Client metodom i taj je posao obavljen pod patronatom Ministarstva znanosti i njemačkog državnog instituta. No, u Ministarstvu gospodarstva RH to demantiraju, iako postoji izvješće njemačkog Ministarstva za razdoblje od 24. rujna do 9. prosinca 2006. g. o istraživanjima u dubokim vodama južnog Jadrana, kod Dubrovnika, a na kraju dokumenta navode se i svi sudionici istraživanja, među kojima su znanstvenici, geolozi, geofizičari iz više eurospkih zemalja i SAD-a…

Kada je i tko istražio obalni pojas južnog Jadrana?

karta_2

Također nam je upalo u oko kako se ne govori o istraživanju obalnog pojasa, nego isključivo podmorja, a u svijetu nema slučaja da se morsko dno istražuje ako istodobno ili prethodno nije istražena i obala. Ali i za to u Ministarstvu imaju odgovor: Za obalni pojas koristit će se već postojeći podaci, kažu. Što može značiti samo jedno: obalni pojas je već istražen, a tko je to i kada obavio, ne zna se…

O mogućim štetnim posljedicama ovakvog istraživanja (provociranjem zvučnih valova), naročito za morske sisavce, iz Ministarstva dolaze uvjeravanja da je od Spectruma zatražena primjena svih mjera za smanjivanje utjecaja na okoliš prema najvišim eko-standardima EU. Sve aktivnosti provode se, tvrde, u skladu sa smjernicama JNCC (združenog odbora za očuvanje prirode VB) koje su u svijetu priznate kao najbolja praksa, a prihvaćene su i puno strože hrvatske mjere kojima se zahtijeva uspostavljanje zone za ublažavanje utjecaja istraživačkih aktivnosti od tisuću metara, što znači da na području od tisuću metara oko plovila, prije aktiviranja opreme, ne smije biti morskih sisavaca i drugih zaštićenih vrsta. Ta mjera podrazumijeva i dva certificirana promatrača morskih sisavaca na brodu koji promatraju istraživano područje. Dakle, za sisavce postoje promatrači, ali za nadzor i zaštitu dobivenih podataka u seizmičkom istraživanju – ne!

Izvor seizmičkih valova ne koristi eksplozije, već proizvodi zvučni impuls niske frekvencije, pa nema straha , tvrde u Ministarstvu, da bi takvi valovi mogli detonirati neeksplodirane eksplozivne naprave u južnom Jadranu (kojih prema nautičkoj karti US Navy br. 54 095 nedvojbeno ima). Slični slučajevi, ističu, u svijetu nisu zabilježeni, s čime se mnogi ne bi složili… Navodno je takav akcident zabilježen u Norveškoj kada je zvučni val prilikom istraživanja detonirao bombu…

Na kraju istraživanja podaci idu hrvatskim nadležnim ministarstvima na daljnje proučavanje, a koristit će ih i hrvatski znanstvenici za izradu karte morskog dna hrvatskih teritorijalnih voda. Svi državni organi o Spectrumovom seizmičkom snimanju su obaviješteni, i toliko da se znade, istraživanje se provodi na području cijelog hrvatskog dijela Jadrana, pa tako i na srednjem i sjevernom Jadranu.

US Geological Survey otkrila goleme količine nafte i plina u Istri

Svojedobno je umirovleni časnik HV-a, dipl. pravnik Nediljko Pušić, pozivajući se na brojnu relevantnu dokumentaciju, a napose studiju Geološke službe američke vlade – US Geological Survey(US GS) – objavio senzacionalne podatke o golemim količinama nafte, plina i tekućeg plina u sjevernom Jadranu. Pozvao se na geološku kartu Europe na kojoj su ucrtana sva naftna i plinska polja, te geološke provincije, a napose je istaknuo provinciju Po Basin 4060 koja prestaje kod rta Savudrije. Od ukupno procijenjenih količina u toj geološkoj provinciji, pola otpada na hrvatski dio Piranskog zaljeva, pa je, po logici stvari Pušić zaključio kako Slovence ne zanima ribarenje u Piranskom zaljevu, nego suverenitet na tom području zbog iznimnih nalazišta nafte i plina. Prema procjenama US GS iz 2000. g. uz zapadnu obalu Istre, te u južnoj i zapadnoj Istri, nalaze se milijuni barela neotkrivene nafte i milijarde kubika plina (bar 39 milijuna barela nafte i 6,600 milijardi kubičnih fita plina te oko 308 milijuna barela tekućeg plina). Navodno su Amerikanci napravili plan koji je obuhvatio područje od Savudrije do Kopra kao plinsko nalazište koje bi služilo za održavanje sustava plinovoda u Europi, između Alžira i Rusije.

Da priča bude zanimljivija, Geološku službu američke vlade prva je angažirala mađarska vlada još 1989. godine kad je od nje naručila studiju o izvorima nafte i plina, a s ciljem da se Mađari oslobode ruske ovisnosti o energentima. Malo više od koincidencije je da će desetljeće kasnije mađarski MOL, koji je 1989. godine kao državna kompanija bio naručitelj američke studije, dati najbolju ponudu za kupnju hrvatske INE i postati njezin (su)vlasnik s upravljačkim pravima!!!

Britanska kompanija, s američkom tehnologijom

Britanska kompanija Spectrum provodi seizmička istraživanja po cijelom svijetu a koristi se američkom tehnologijom koja je razvijena u vrijeme hladnog rata kada su “Ameri” tražili ruske podmornice oko Norveške i pronašli naftu. Britanci za istraživanja na “osjetljivijim” područjima koriste zastave neutralnih zemalja… A gdje god je Spectrum obavljao istraživanja, iza njih je na to područje došao ili British petroleum ili Shell…

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI