Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Lančana reakcija – Kemija je cool!

Lančana reakcija – Kemija je cool!

Fizika i kemija su cool! – poruka je kampanje koju već tri godine provodi obrazovni portal CHEMGENERETION.com u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Institutom „Ruđer Bošković“ i drugim obrazovnim ustanovama i institucijama.

Ovogodišnje znanstveno natjecanje pod nazivom Lančana reakcija poziva mlade na kreativno eksperimentiranje i to čak u šest zemalja srednje Europe. Cilj Lančane reakcije je približavanje prirodnim znanostima i prepoznavanje uloge koju ove znanosti igraju u našim svakodnevnim životima i održivom razvoju u budućnosti.

Od listopada  ove godine ovo uzbudljivo natjecanje održavat će se u Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji i Slovačkoj, a na proljeće ove godine natjecanje je već održano u Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji.

Nema sumnje da je riječ o sjajnoj prilici za sve one koji u sebi nose ljubav prema kemiji i fizici jer im se pruža nesvakidašnja prilika iskazivanja talenata, kreativnosti i natjecanja kao završnog čina uzbudljivog projekta.

Samo prošle godine uspjeli smo kroz virtualni svijet doprijeti do 50 000 mladih koji su se uključili u online igricu FUTURE CITY, a ove godine smo se odlučili pokrenuti natjecanje za srednjoškolce – Lančana reakcija od kojeg, također očekujemo veliki uspjeh, ističe Filip Dvorak,voditelj odsjeka komunikacije pri BASF srednje Europe.

Ova je tvrtka, inače osmislila projekt  koji će se provoditi na vrlo zabavan i zanimljiv način. Za očekivati je da će se kod mnogih srednjoškolaca probuditi znanstvena nit  koja će ih potom usmjeriti na znanstvene karijere.

Zainteresirane škole dobit će početni paket pribora pod nazivom „Magic box“. Kroz zajednički rad učenici, pod vodstvom i nadzorom učitelja kemije, moraju izraditi pokretni stroj, a u svom radu moraju koristiti sve ono što su naučili na satovima kemije. Kemisjke reakcije  moraju biti spektakularne.

Prilika je to koju će, zasigurno iskoristiti brojne škole u Hrvatskoj potaknute dosadašnjim uspjesima u ranijim projektima. Sjajna je to prilika da se nauči nešto više o pozadini fizikalnih i kemijskih reakcija s kojima se, inače, svakodnevno susreću mladi, ali ovaj put na razigran i zabavan način.

„Kemija i fizika pokreću svijet oko nas. Sada je došao red da ih vi pokrenete“, moto je cijele kampanje.

 


VEZANE VIJESTI