Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
KOMENTARI / POLITIKA

Ja (ni)sam kockar…

Mađarski premijer Viktor Orban, u maniri kakve piljarice, poslao je svome hrvatskom kolegi (navodno i prijatelju) Zoranu Milanoviću, nevjerojatnu ponudu kako "na pošten način" razriješiti zavrzlamu Hernadi-INA/MOL. A kako to? Jednostavno. Mađari su spremni Hrvatskoj omogućiti otkup molovih dionica u INI (49 posto), pod uvjetom da se povuče tjeralica ...

Mađarski premijer Viktor Orban, u maniri kakve piljarice, poslao je svome hrvatskom kolegi (navodno i prijatelju) Zoranu Milanoviću, nevjerojatnu ponudu kako “na pošten način” razriješiti zavrzlamu Hernadi-INA/MOL. A kako to? Jednostavno. Mađari su spremni Hrvatskoj omogućiti otkup molovih dionica u INI (49 posto), pod uvjetom da se povuče tjeralica protiv Zsolta Hernadija, prvokategornika mađarske “gospodarske elite”. Zar se to tako može?!

Protiv Hernadija je podignuta crvena, međunarodna Interpolova tjeralica i europski uhidbeni nalog zbog ignoriranja hrvatskog pravosuđa koje ga je višekratno pozivalo da dade iskaz o navodnoj “nemoralnoj ponudi” bivšem premijeru Ivi Sanaderu, teškoj 10 milijuna eura mita za (štetno) pogodovanje MOL-u kod prodaje INE. Još u lipnju 2011.g. USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv Sanadera i Hernadija, a u paketu s njima i ex potpredsjendika Vlade Damira Polančeca, kao posrednika u tome, čini se, inkriminiranom poslu. Mađarima je omogućeno da ispitaju Hernadija kao osumnjičenika pred domaćim sudom, no umjesto toga oni otvaraju vlastitu istragu i zaključuju da su USKOK-ove sumnje neosnovane. Ukratko, za njih, nije kriv. U međuvremenu, hrvatski sud prvostupanjski osuđuje Ivu Sanadera zbog primanja mita  od  čelnika MOL-a, pa se po logici stvari  nastavlja istraga protiv njega i obnavlja zahtjev za saslušanje. Šef MOL-a, zaštićen poput najvećeg mađarskog nacionalnog dobra, ni ovog puta nije ni trepnuo na poziv iz Hrvatske, pa je, slijedom toga, napokon podignuta crvena međunarodna tjeralica. Sada je Hernadi “lovina” u čak 190 zemalja, i de facto je doveden u poziciju mađarskog “kućnog pritvorenika”. Za njegov status Orban, eto, nalazi solomunsko rješenje: Mi vama dionice INE na prodaju, u fer igri i po fer cijeni, a vi nama skinite stigmu sa Zsolta Hernadija.
Zoran Milanović odbio je ovu nevjerojatnu “razmjenu dobara”, lakonski odgovarajući kako se “ne možemo dogovarati o optužnicama”, to je naprosto stvar pravosuđa, a ne Vlade. – Ja nisam kockar da se kockam s nacionalnim interesima… Orbanov manevar, krajnje nepriličan za visokog državnog dužnosnika jedne članice EU, hrvatski premijer nije shvatio kao ucjenu, nego kao nešto što jednostavno nije realno. S dva aspekta, rekli bismo: Kao prvo, Hrvatska čiji se proračunski deficit popeo na 15-16,neki kažu i 19, milijardi kuna, nema odakle pribaviti 20-ak milijardi koliko bi trebala za otkup MOL-ovog udjela u INI. Kao drugo, apsolutno su u pravu u DORH-u kada kažu: Ako Sanader odgovara za primanje mita, treba i Hernadi za davanje!
I kako izaći iz tog začaranog kruga? Diplomacijom (ministri vanjskih poslova Mađarske i Hrvatske susreli su se u Boki, ali još nije poznato jesu li došli do neke “izlazne strategije”)? Ili je rješenje u poništavanju obaju ugovora iz 2009.g. temeljem kojih je MOL preuzeo 49 posto INE (i upravljačka prava!), zbog modusa operandi koji, postane li pravomoćna presuda protiv Sanadera u slučaju INA-MOL, svakako ne spada u zakonita postupanja (mito!)? Možda Milanović i ovo, strateško nacionalno pitanje, a INA jest upravo to, zaključi osnivanjem Povjerenstva koje će ispitati sve okolnosti slučaja, baš kao kod Josipa Perkovića. Samo, ostaje dvojba, zašto se premijer toliko opirao primjeni europskog uhidbenog naloga kod Perkovića, a kod Hernadija mu je posve bistro i čisto kako je to stvar pravosuđa, a ne Vlade. Nije li isto i s Perkovićem? Ili postoji neka “kvaka 22” za koju hrvatski građani ne znaju, odnosno ne smiju znati?

 


VEZANE VIJESTI