Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
POLITIKA
Fizičari u Primoštenu

Fizičari u Primoštenu

 Dvjestotinjak fizičara iz Hrvatske i inozemstva od nedjelje do utorka na 8. Znanstvenom skupu Hrvatskog fizikalnog društva

U Primoštenu se od nedjelje do utorka održava veliki Znanstveni skup Hrvatskog fizikalnog društva koji okuplja dvjestotinjak fizičara iz Hrvatske i inozemstva.

Ugledni fizičari analizirat će aktualnu problematiku financiranja znanstvenih istraživanja o čemu će posebno govoriti eminentni stručnjaci: Tome Antičić, ravnatelj Instituta „Ruđer Bošković“, Amir Hamzić, dekan zagrebačkog PMF-a, Slobodan Milošević, ravnatelj IFS-a, te Dario Vretenar, predsjednik UO Hrvatske zaklade za znanost.

S posebnim zanimanjem očekuje se izlaganje dr. sc. Aleksandre Rađenović s Ecole Polytechnique Federalede Lausanne u Švicarskoj. Riječ je o znanstvenici koja je 2010.g. postala prva hrvatska znanstvenica koja je dobila prestižni „gran’t“ kojeg, inače Europski istraživački savjet dodjeljuje najboljim europskim znanstvenicima na početku njihove samostalne karijere. Posebno zanimljivo bit će, očekuje se, i predavanje dr. sc. Teute Pilizote sa Sveučilišta u Edinburghu.

mailKako je najavljeno, na znanstvenom skupu kojeg zajednički organiziraju Institut „Ruđer Bošković“, Prirodoslovno-matematički fakulteti u Zagrebu i Splitu, Institut za fiziku, te Sveučilišta u Rijeci i Osijeku, predstavit će se nekoliko značajnih projekata: Akceleratorski sustav IRB-a- vrijedan 7 milijuna eura, te projekti ENSAR- SPRITE  i Parciple Detectos koji su ukupno vrijedni 1,3 milijuna eura. Ovi projekti predstavljaju prvi korak znanstvenika  Zavoda za eksperimentalnu fiziku u smjeru razvoja nove istraživačke infrastrukture za nuklearnu fiziku i fiziku čestica u Hrvatskoj. Projekt je posebno fokusiran na silicijske i dijamantske detektore. Njegov cilj je unapređenje i razvoj detektorskih sustava koji bi u svojoj konačnici zadovoljlio izvedbu modernih eksperimenata. Inače, u ovaj su  projekt  uključena tri najveća laboratorija  i 15 znanstvenika.

Znanstveni skup koji se održava u Primoštenu  podržavaju Ministarstvo znanosti, Hrvatska akademija znanosti i obrazovanja i europski projekt „Particle Detectos“, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.


VEZANE VIJESTI