Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA & KRIMINAL
Sandra Benčić: Krak afere Rimac vodi prema Ćoriću koji je omogućio investitoru da 14 godina prodaje struju po višoj cijeni

Sandra Benčić:
Krak afere Rimac vodi prema Ćoriću koji je omogućio investitoru da 14 godina prodaje struju po višoj cijeni

Nove snage u Hrvatskom saboru su počele otvarati i neke nove teme. Saborska zastupnica Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) iz Možemo! problematizirala je danas aferu vezanu uz Josipu Rimac jer jedan njezin krak, kaže, vodi izravno prema ministru Tomislavu Ćoriću i njegovoj ulozi u aferi vjetroelektrane Krš-Pađene, kako javlja Hina. Benčić je u saborskoj raspravi na slobodnu temu podsjetila da je jedan od prvih poteza Ćorića kao ministra energetike bilo poništavanje rješenja njegova prethodnika Slavena Dobrovića (Most) da se za spomenuti projekt treba napraviti nova procjena utjecaja na ekološku mrežu.

-Jedan od prvih poteza Ćorića u lipnju 2017. bilo je poništenje tog rješenja, time je omogućio investitoru da do kraja te godine ispuni uvjete i zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije, što je rezultiralo time da će po megavatu struje umjesto 43, dobivati 94 eura -, rekla je Benčić, kako prenosi Hina.

Ove se godine, nastavila je, saznalo da je za takvo rješenje izravno lobirala Josipa Rimac i to kod direktora HERA-e, koji je 2019. donio nekoliko rješenja o otkupu struje od CEMP-a.

02.09.2020., Zagreb – Sandra Benčić i Rada Borić u Hrvatskom saboru, Rada Boric Photo: Patrik Macek/PIXSELL

-Postavlja se pitanje je li Ćorić bio izravno uključen u hobotnicu Josipe Rimac i je li donio odluku koja je CEMP-u omogućila da idućih 14 godina prodaje struju po višoj cijeni. Je li to omogućio zato jer je tu bilo pogodovanja, je li to bilo trgovanje utjecajem ili izravno pitanje mita i korupcije?. To ćemo, nadam se, saznati nakon istrage USKOK-a. No, čak i ako nije bilo pogodovanja, tvrdimo da je ministar namjerno, znajući koje će biti posljedice, oduzeo minimalno 1,9 milijardi hrvatskim građanima u narednih 14 godina. On je svjesno i namjerno donio odluku kojom jedna osoba, privatni investitor, dobiva, a četiri milijuna hrvatskih građana gube nemalo novca. Naš je stav da se radi o odluci koja će građane koštati milijarde i da takav način upravljanja zahtjeva najviši i najteži stupanj političke odgovornosti – rekla je zastupnica Benčić.

Uz Tomislava Ćorića (HDZ) su u prethodnom njegovu ministarskom mandatu vezane brojne negativnosti, a zaštitari okoliša su stalno isticali kako je to najgori ministar zaštite okoliša u hrvatskoj državi. Isticali su i  kako pojam ‘zaštite okoliša’ ne treba ni biti u nazivu ministarstva, budući da se Ćorić najviše bavio afirmacijom energetskih projekata i to najprljavijih, poput onih istraživanja i eksploatacije nafte na gotovo čitavoj površini Hrvatske, a niti je išta učinio u slučajevima katastrofalnih zagađenje rijeke Krke kod Knina, Zrmanje itd. 

Tomislav Ćorić kojegaje Tomislav Tomašević nazivao ‘ministrom devastacije okoliša'(foto TRIS/G. Šimac)

Neki su rekli kako je jedina veza sa zaštitiom okoliša bio slučajan susret Ćorića s ekološkom aktivistkinjom, globalno poznatom djevojčicom Gretom Thunberg, na hodnicima u Bruxellesu (tekst i slika na Trisu). 

No A. Plenković ga je nanovo postavio za ministra, ali je doista iz naziva ministarstva izbacio pojam ‘zaštite okoliša’, pa se sada Ćorićevo ministarstvo zove ‘Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja’.

Inače, mnogi su mišljenja kako je vjerojatno nemoguće da o nekim okolnostima ‘afere vjetroelektrane’ u kojoj su osumnjičeni Josipa Rimac i brojni drugi T. Ćorić nije imao nikakvih saznanja, s obzirom da je bio ministar.

I to energetike.

Čorić… (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI