Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
(NE)RED
Britalno uhićenje: foto Facebook

Reakcija zgroženih građana na brutalno policijsko uhićenje Tihomira Blagusa i peticija:
Dosta nam je! Pustite heroja Trnja na miru i kaznite odgovorne!

Britalno uhićenje: foto Facebook

Scene brutalnog policijskog uhićenja Tihomir Blagusa, Zagrepčanina koji je u noći poplava u Zagrebu riskirajući svoj život umjesto odgovornih kojima je to posao otvorio tzv. ustavu Hrvatskih voda i time spriječio poplavnu katastrofu zgražale su i dalje izazivaju zgražanje, šok i ljutnju brojnih pravdoljubivih građana Hrvatske.

Naime, policajci su uhitili Blagusa nakon što mu je mlađahni policajac izbio mobitel iz ruke jer mu s nije sviđalo što njime snima. Na dostupnim snimkama je vidljivo kako Blagus nije bio agresivan kako mu se imputira, niti se opirao uhićenju koje se ionako nikada nije trebalo dogoditik,, te kako je njegovo obaranje  na asfalt, vezivanje i pritiskanjem koljenom na vrat bilo nepotrebno, brutalno i neopravdano.

Posebno je šokantno i zabrinjavajuće što je mladi policajac na Blagusu primjenio zahvat koljenom na vrat koji je postao globalno poznat zbog skandalozne i tragične brutalnosti američkih policajaca koji su tako usmrtili Afroamerikanca G. Floyda, a što je onda pokrenulo globalne nerede zbog rasizma i pretjeranog policijskog nasilja.  Isti policajac je agresivnom kretnjom i prijetnjom krenuo i prema sestri Tihomira Blagusa koja je nemoćno gledajući kako joj brata pritišću o asfalt zavapila: Nemojte ga vezivat!

Britalno uhićenje: foto Facebook

Ipak, čini se kako ovaj novi slučaj nepotrebne agresije policajaca prema građanima koji to nisu zaslužili neće proći kao i neki do sada: tek s s upozorenjima i negodovanjima malog dijela građana koji se ne boje izraziti svoje stajalište. Slučaj Blagusa kojemu bi vlasti trebale odati priznanje zbog građanske i ljudske hrabrosti,  a ne vezivati ga, uhićivati i priprijetiti mu kaznom zatvora zbog ‘neovlaštenog ulaza’ u baraku ‘Hrvatskih voda’ je razbjesnio mnoge. Ponajprije jer se čini kako će i ovaj put odgovorne osobe ostati nekažnjene.

Mnogi ukazuju ako je i ovaj slučaj jasan pokazatečlj posljedica sveprisutne političke korupcije, zapošljavanja podobnih a ne sposobnih i odgovornih osoba na važnim funkcijama, a što pak svakim danom sve više, posebice u uvjetima izvanrednih događaja poput poplava, potresa i slično, dolazi do izražaja odnosno – na naplatu.

Ovaj slučaj bespotrebnog i ponižavajućeg nasilja nad građaninom je važan. Kao upozorenje.
I ne smije proći nezapaženo i ne smije biti zaboravljen za 12 sati.

Među ostalim reakcijama građana, tu je i internetska peticija koju su u kratkom roku potpisale stotine građana. Evo njenog sadržaja i obrazloženja s poveznicom za one koji ju žele potpisati.

Britalno uhićenje: foto Facebook

Pustite heroja Trnja na miru i kaznite odgovorne!

Divljački su uhapsili Tihomira Blagusa koji je herojski obranio Trnje i Zagreb od poplava. Tihomir je otvorio ustavu na Trnju, pri tome riskirajući svoje zdravlje i život.Uhapsili su ga kad je pokušao snimiti (ne)postupanje policije.

Video događaja pogledajte ovdje!

U isto vrijeme NITKO odgovoran iz Hrvatskih voda, Vodoopskrbe i odvodnje, Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga nije priveden! Oni svaljuju krivicu jedni na druge, a zbog njihovog nemara jedan čovjek je ostao mrtav u poplavama i Zagrebu je nanesena ogromna materijalna šteta.

DOSTA NAM JE!

Mi, građani grada Zagreba, tražimo od Ministarstva unutarnjih poslova:

  1. da se Tihomir Blagus odmah pusti i da se odbaci bilo kakva optužnica
  2. da se kazne policajci koji su ga bezrazložno priveli
  3. da se hitno privedu odgovorni iz institucija koji nisu postupili po svojoj dužnosti otvaranjem ustave i pri tome nanijeli ogromnu materijalnu štetu čitavom gradu

    Britalno uhićenje: foto Facebook

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI