Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
DJEČICA
Foto: Kuharice sisačke OŠ Braća Ribar i nutricionistica Diana Gluhak Spajić, HMS

Healthy Meal Standard:
Sisak prvi u Hrvatskoj u škole i vrtiće uveo sustav zdrave prehrane

Foto: Kuharice sisačke OŠ Braća Ribar i nutricionistica Diana Gluhak Spajić, HMS

Sisak se okitio titulom prvog grada zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj. To znači da su sve sisačke osnovne škole i vrtići certificirani po Healthy Meal Standardu, sustavu upravljanja kvalitetom prehrane, i da je sustav koji se eksperimentalno počeo provoditi prije dvije godine do danas zaživio.

Healthy Meal Standard sustav je koji osmislila nutricionistica  Diana Gluhak Spajić, a koji podrazumijeva edukaciju osoblja, izradu jelovnika za posebne prehrambene potrebe te kvalitetnu provedbu okrunjenu jamstvenim žigom i certifikatom. Sustav je dobio potporu mnogih relevantnih domaćih institucija, a sisačka Osnovna škola Braća Ribar prva je još prije dvije godine dobila certifikat Healthy Meal Standard. Osoblje škole prošlo je edukaciju za pripremu certificiranih zdravih jelovnika, djeca svaki dan jedu zdrave i tople obroke te puno voća i povrća, a posebno se priprema hrana za djecu s alergijama ili dijabetičare te za djecu sportaše kojima je obzirom na naporne fizičke aktivnosti potreban poseban način prehrane.

Uključili se i lokalni OPG-ovi

Zdrava prehrana postala je standard u svim sisačkim osnovnim školama i vrtićima, a Sisak zaslužio titulu prvog grada zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj.

-Prvi korak bila je odluka da nam se sva djeca u školama i vrtićima zdravo hrane, nakon toga smo krenuli s infrastrukturnim ulaganjima kako bismo omogućili pripremu zdravih obroka, zatim smo zajedno s Healthy Meal Standardom organizirali edukaciju roditelja, djece i školskog osoblja. Važan dio je održivost projekta kroz još jedan paralelni projekt Od njive do stola u kojem preko Gradske tržnice Sisak i naših vrijednih OPG-ovaca nabavljamo najzdravije i najkvalitetnije namirnice za pripremu obroka. Ovo je veliki iskorak za grad Sisak i sigurna sam da će se ova sisačka dobra priča proširiti i do drugih gradova. Roditelji koji pošalju svoju djecu u školu i vrtiće mogu biti sigurni da se djeca hrane kvalitetno i zdravo –prenosi riječi gradonačelnice Kristine Ikić Baniček gradski portal Sisak,hr.

Zdravi jelovnici nisu skuplji od onih prijašnjih

Sisačke osnovne škole i vrtiće po Healthy Meal Standardu certificirala je Diana Gluhak Spajić, nutricionistica i vlasnica tog sustava za upravljanje kvalitetom prehrane primjenom kojega su uvedene ogromne prehrambene promjene u tamošnjim obrazovnim ustanovama.

-Svi su djelatnici posebno educirani, a svi jelovnici su napravljeni u skladu sa smjernicama Ministarstva zdravlja, odnosno u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. Ti jelovnici nisu nimalo skuplji od prijašnjih jelovnika, nego su samo pametno posloženi i optimizirani. Ono što daje dodatnu vrijednost ovom projektu je povezanost Grada Siska s lokalnim OPG-ima koji sudjeluju u nabavci zdravih namirnica – naglasila je Gluhak Spajić, prenosi Sisak.hr.

Neka od pravila zdrave prehrane prema Healthy Meal Standardu su da na dječjim jelovnicima više nema slatkiša ni čokoladnih namaza, da se u svim školama i vrtićima pripremaju topli obroci, da su voće i povrće na jelovniku svaki dan i da su šećeri zamijenjeni medom. Ideja je da djeca u školi i vrtićima jedu kvalitetno i zdravo, ali i da stečene navike iz škola i vrtića prenesu u svoje obitelji.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI