Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA
Inicijativa mladih za ljudska prava piše šefu Sabora, Gordanu Jandrokoviću: Održite u Saboru minutu šutnje za žrtve zločina u Ahmićima

Inicijativa mladih za ljudska prava piše šefu Sabora, Gordanu Jandrokoviću:
Održite u Saboru minutu šutnje za žrtve zločina u Ahmićima

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas, otvorenim pismom, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, da se u Hrvatskom saboru održi minuta šutnje u znak sjećanja na žrtve masakra u Ahmićima.

Inicijativa provodi kampanju #ISPRIKA “Ahmići 25 godina od zločina” prisjećajući se žrtava zločina počinjenog 16.travnja 1993. u naselju Ahmići u srednjoj Bosni.

– Za ova ubojstva- kažu u priopćenju – odgovorne su jedinice HVO-a nad kojima je Republika Hrvatska u tom razdoblju imala sveukupnu kontrolu.

Zbog toga smatraju da su “najviši politički predstavnici naše države dužni uputiti ispriku žrtvama ovih zločina” jer su počinjeni u kontekstu štetne i pogrešne politike RH prema BiH devedesetih godina- kako se navodi u otvorenom pismu Inicijative šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Ovom kampanjom, ističu, žele potaknuti “razvijanje kulture poštovanja svih žrtava” masovnih kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj i ukazati na potrebu “odgovornog suočavanja s prošlošću”.
Svojim primjerom politički dužnosnici RH trebaju predvoditi u osudi zločina i distanciranju od zločinačke politike državnog vrha RH iz 90-ih, kako se rat i zločini u budućnosti ne bi nikad ponovili- poručuju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI