Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA / PRIOPĆENJE
Inicijativa mladih za ljudska prava: Na 25. obljetnicu zločina u Ahmićima potreban je iskreni čin isprike

Inicijativa mladih za ljudska prava:
Na 25. obljetnicu zločina u Ahmićima potreban je iskreni čin isprike

Inicijativa mladih za ljudska prava apelira na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da oduzme odlikovanja osuđenicima za ratne zločine počinjene tijekom agresije Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu te da se zajedno s premijerom ispričaju žrtvama na 25. obljetnicu zločina u Ahmićima.

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je priopćenje u kojemu ističu kako su se najviši dužnosnici Republike Hrvatske, predsjednica i premijer, dužni ispričati se žrtvama u Ahmićima na 25. obljetnicu zločina koja će se komemorirati u ponedjeljak 16. travnja.
“Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, prema saznanjima Inicijative mladih za ljudska prava, još uvijek nije oduzela odlikovanja Dariju Kordiću koji je davne 2004. osuđen na 25 godina zatvora za zločine počinjene u Ahmićima. Odlikovanja nisu oduzeta ni petorici ostalih osuđenika za ratne zločine u Bosni i Hercegovini: Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Brunu Stojiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću.
Želimo podsjetiti kako je Inicijativa u siječnju ove godine uputila poticaje za oduzimanje odlikovanja Državnom povjereništvu za odlikovanja i priznanja pri Uredu predsjednice Republike Hrvatske te da do danas nije dobila nikakav odgovor. Odličja na ratnim zločincima uvreda su za žrtve, sramota za Republiku Hrvatsku i teret za proces pomirenja među našim društvima.
U ponedjeljak 16. travnja ove godine obilježava se 25 godina od zločina u Ahmićima u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti od kojih su 11 bili djeca. Ova ubojstva predstavljaju jedan od najužasnijih zločina hrvatskih snaga iz devedesetih godina, a počinjena su u okviru međunarodnog sukoba koji je vođen između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine tijekom 1993. i 1994. kada je Republika Hrvatska imala sveobuhvatnu kontrolu nad snagama HVO-a.
Najviši dužnosnici Republike Hrvatske, predsjednica i premijer, dužni su ispričati se žrtvama u Ahmićima te osuditi i distancirati se od zločinačke politike vrha Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1993.-1994.
Iskreni čin žaljenja i isprike doprinio bi kulturi poštivanja svih žrtava te odgovornom suočavanju s prošlošću stoga pozivamo predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da na dan 25. obljetnice zločina u Ahmićima naprave ispravan civilizacijski korak šaljući  jasnu i nedvosmislenu poruku da se rat i zločini više nikada ne smiju ponoviti.”
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI