Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
FILM / KULTURA
Animirani Šibenik 7: Mjesečna doza animacije, kulture, umjetnosti i zabave

Animirani Šibenik 7:
Mjesečna doza animacije, kulture, umjetnosti i zabave

– Od 9. do 11. veljače dođite na Animirani Šibenik 7 po svoju mjesečnu dozu vitamina A(nimacija), K(ultura), U(mjetnost) i Z(abava) i odagnajte dosadu i besperspektivnost – pozivaju organizatori iz Supertoon festivala.

Na programu su trodnevna pop-up izložba strip umjetnice Ivane Armanini Mangelos / Comic book i KOMIKAZE, radionica animacije “Planktoon” pod vodstvom Martina Babića, radionica VJ-inga “Supervision” pod vodstvom Ive Milaković i subotnjevečernji DJ vs. VJ spektakl u wine baru VINO&INO i ispred njega.

Stripovsko izdanje velikana hrvatskog modernizma

Animirani Šibenik 7 i ovaj put dovodi zanimljivu izložbu koja u formi stripa predstavlja velikana hrvatskog modernizma i konceptuale Dimitrija Bašičevića Mangelosa. Riječ je o izložbi  plakata u sklopu promocije strip albuma Mangelos Vol 1., koja je donedavno bila postavljena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.
Obilježavajući tridesetu godišnjicu smrti likovnog kritičara, kustosa, vizualnog umjetnika i pjesnika, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Muzej suvremene umjetnosti je u suradnji s Komikazama objavio je strip Mangelos Vol 1. Strip su osmislili i izradili ilustratorica Ivana Armanini te likovni kritičar i kustos Marko Golub. Ivana Armanini zaslužna je za pokretanje Komikaza, domaćeg časopisa za autorski strip.
Osnovnu narativnu struktura stripa čine izvorni Mangelosovi tekstovi: Manifest manifestah, Šidski manifest, Bitka za plemenitost te intervjuu koji je s njim 1982.godine vodio Mladen Stilinović.
Dimitrije Bašičević Mangelos (Šid, 14.3. 1921. – Zagreb, 18.12.1987.) bio je likovni kritičar, kustos, pjesnik i vizualni umjetnik. Kao mladi kritičar bio je veliki pobornik apstraktne umjetnosti u Jugoslaviji. Među osnivačima je Galerije primitivne umjetnosti (danas Muzej naivne umjetnosti) koju je vodio od 1962. do 1964. Kao kustos Galerija grada Zagreba te Galerije suvremene umjetnosti (danas Muzeja suvremene umjetnosti) vodio je Galeriju Benko Horvat te, do umirovljenja 1981., Centar za film, fotografiju i televiziju.

Radionica Planktoon

Radionica animacije je zamišljena tako da pokriva područje crtane i stop animacije. Održavat će se pod vodstvom Martina Babića jednom mjesečno, u veljači, ožujku i travnju, a na kraju tog ciklusa svi radovi nastali na radionici biti će prezentirani na projekciji.
Polaznici će imati opciju birati kojom se tehnikom žele baviti pa to realizirati uz pomoć voditelja radionice. Program radionice osmišljen je tako da se djecu dobne skupine od 9 do 14 godina upoznaje s osnovama animiranog filma kroz rad na realiziranju vlastitih ideja, koje polaznici mogu realizirati samostalno i u grupama, uz pomoć, savjete i nadzor voditelja radionice.Cilj je razvijati likovnu i filmsku pismenost i kulturu kod djece, približiti im svijet animiranog filma iz perspektive animatora tj. autora te ih ohrabriti i zainteresirati za animirani film.
Za radionicu crtane i stop animacije “Planktoon”, polaznici/e (starosti od 9 do 14 godina) mogu se prijaviti putem maila radionica@supertoonfestival.com.
Voditelj radionice Martin Babić završio je odjel za scenografski dizajn pri ŠPUD-u i Odjel za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U animiranom filmu uglavnom se izražava u tehnikama stop-animacije i 2d crtane animacije. Neki od radova na kojima je radio su “Cheeky fellow”, Studentska špica za Animafest 2012., “Jure Grando – Štrigun iz Kringe”, te tri epizode animirane serije “Tko preživi pričat će”. U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza održava radionice animiranog filma sa osnovnoškolcima i sa srednjoškolskim uzrastom, te sa osnovnoškolcima u organizaciji MSU-a.
Za radionicu VJ-inga i 3D mappinga “Supervision” polaznici/e (starosti od 18 do 48 godina) mogu se prijaviti putem maila supervision@supertoonfestival.com. Prijave tako moraju sadržavati kontakt i osnovne podatke o prijavitelju/ci, te (obavezno) motivacijsko pismo koje sadržava i kratki opis dosadašneg iskustva na području videa.

Raspored događanja:

Petak 09. 02.
15 – 18 h – 3D MAPPING radionica SUPERVISION u wine baru VINO&INO
19 – 23 h – otvaranje izložbe IVANE ARMANINI u ex GALERIJI MATIJA
Subota 10. 02.
16 – 18 h – radionica animacije za djecu PLANKTOON u ex GALERIJI MATIJA
12 – 18 h – MAPPING radionica SUPERVISION u wine baru VINO&INO
18 – 24 h – LiveAct ft. FIKCIO MONGER, prezentacija radionice SUPERVISION u VINO&INO
Nedjelja 11. 02.
16 – 18 h – radionica animacije za djecu PLANKTOON u ex GALERIJI MATIJA
18 – 19 h – prezentacija radionice PLANKTOON u ex GALERIJI MATIJA
Tags: ,

VEZANE VIJESTI