Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
KULTURA
Animirani Šibenik 8: Izložba multimedijalne umjetnice Nives Sertić

Animirani Šibenik 8:
Izložba multimedijalne umjetnice Nives Sertić

U sklopu osmog po redu Animiranog Šibenika u četvrtak, 12. travnja, u 20 sati u ex Galeriji Matija bit će otvorena izložba “Dva pogleda, treći grad” multimedijalne umjetnice Nives Sertić koja već tri godine dizajnira vizuale za festival Supertoon u Šibeniku.

Nives Sertić će u Šibeniku izložiti dva recentna rada, “3 do 10, stabla” i “Pogled koji nestaje”, koja u formi prostornih multimedijalnih instalacija svaki na svoj način pričaju o dva pogleda na dva grada u kojima je autorica živjela − Dubrovniku i Karlovcu.
Iako izrasla iz sasvim različitih motiva, oba pričaju o jednoj odabranoj lokaciji u gradu, kroz koju ulazimo u specifičnosti samog grada i njegovih, na ovaj ili onaj način, perifernih pogleda. Obje lokacije povezuje njena kontinuirana višegodišnja pažnja i fokus. Dok su stabla u Dubrovniku poznat marker grada, na kojeg samo treba podsjetiti, ‘plakat s pogledom’ u Karlovcu, na kojemu je izvedena filmska projekcija, Sertić prepoznaje kao novi marker u tkivu grada, i jedan od njegovih mogućih novih simbola.
Izložba će trajati tri dana odnosno do nedjelje 15. travnja.

Nives Sertić diplomirala je 2009. na Odsjeku za animirani film i nove medije ALU Zagreb. Njeni interesi variraju između dugogodišnjih interdisciplinarnih istraživačkih projekata kroz različite suradnje, pa sve do poetskih foto, video i zvučnih instalacija, te performansa. Od 2009. do 2013. usmjerena je na umjetničke interdisciplinarne projekte s fokusom na aktivnom angažmanu umjetnika kao kulturnog radnika, istraživača i pokretača zbivanja: vodi interdisciplinarnu platformu za mlade umjetnike i kulturne radnike Antibiotik i galeriju Jogurt u AKC Medika (s Ivom Cepanec), te umjetnički interdisciplinarni projekt “O MM” u kojem se kroz arhivske materijale bavi poviješću i tadašnjim stanjem Multimedijalnog centra u Studentskom centru Zagreb. Od 2014. se intenzivno bavi odnosom promatranja, pokreta i vremena: odnosom kamere, snimanja i snimljenog s pokretom tijela iza i ispred kamere, tj. odnosom žive izvedbe, snimljenog materijala i vremena.
Zadnjih nekoliko godina u autoričinu radu pretežu tri konstante: pokret i statika, te način na koji se manifestira pažnja i pogled. One su izmješane s njenim osobnim sjećanjima, razmišljanjima o okolišu, istraživanjima medija, memorije i načina na koji se ove teme mogu čitati kroz različite medije.
Osim toga, njen fokus je na osobnom odnosu s okolišem, prirodom i pitanjima temporalnosti, dugoročnog promatranja, vremena, odnosima statike i dinamike unutar njih samih te (vizualnih) medija u koje ih upisujemo: Rearrangeing and (self)-arraged, Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok… (2014.-2016. sa Sonjom Pregrad), 60 godina 15 dana (2016.), 3 do 10, stabla (2017.), Pogled koji nestaje (2018.).
Program Animirani Šibenik 8, uz izložbu, kao što je i dobar običaj, uključuje i PLANKTOON radionice animacije za djecu koje će se  održati u ex Galeriji Matija u subotu i nedjelju od 10 do 12 sati.
Animirani Šibenik jednom mjesečno organizira Udruga Otompotom, to jest Supertoon međunarodni festival animacije.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI